Eräs Kieli-ikkunan lukija kertoo lähettämässään sähköpostiviestissä esimerkin siitä, miten oman kielemme tapa jäsentää maailmaa tulee näkyviin, kun yritämme puhua vieraita kieliä. Atk-ammattilaisten kielenkäyttöön on jo pitkään kuulunut sana levynkulma tai levynnurkka. Joku voi pyytää varaamaan tilaa levynkulmalta silloin, kun hän haluaa varata tietokoneen kiintolevyltä tilaa johonkin tarkoitukseen. Kadonnut tiedosto taas voi löytyä jostakin levynnurkalta. Ulkomaalaisissa levynkulmasta tai -nurkasta puhuminen herättää hilpeyttä siitä syystä, että tietokoneen kiintolevyt ovat pyöreitä. Kulmia tai nurkkia niissä ei ole.

Olisiko niin, että vain suomessa nurkka tai kulma voi merkitä muutakin kuin muodoltaan kulmikasta kohdetta? Puhummehan kotonurkista, kun tarkoitamme kodin lähitienoita. Samalla lailla voimme puhua oman kulman ihmisistä, kun viittaamme omalla paikkakunnalla asuviin. Nurkka ja kulma olisivat varsinaisen merkityksen ohella tulleet meillä tarkoittamaan erillään, sivussa olevaa paikkaa, ilman että niihin liittyisi mitään muotoa koskevia rajoituksia.

Oletus on väärä. Myös muissa kielissä nurkan vastinetta – esimerkiksi englannissa corner-sanaa – voidaan käyttää samalla tavalla väljästi. Sanotaan, että ihmisiä on muuttanut Englantiin ”from all four corners of the world”, maailman joka kolkasta. Joku asuu ”in the remote corner of England”, Englannin syrjäseudulla.

Levynnurkan ongelma ei olekaan sanassa nurkka vaan sanassa levy. Kiintolevyn englanninkielisessä vastineessa hard disk esiintyvä disk tarkoittaa nimenomaan pyöreää levyä. Jos halutaan puhua muusta kuin pyöreästä levystä, englannissa on käytettävä jotakin muuta sanaa, esimerkiksi sanaa sheet tai leaf. Suomessa yksi ja sama sana – levy – voi tarkoittaa yhtä hyvin kulmikasta kuin pyöreääkin levyä. Suklaalevy on kulmikas, äänilevy taas pyöreä.

Se että voidaan puhua tietokoneen kiintolevyn nurkasta, vaikka kiintolevyt ovat pyöreitä, saattaa selittyä kiintolevyn synonyymin kovalevyn kautta. Paitsi atk:n alalta kovalevy on monelle tuttu ja ehkä tutumpikin myös rakennusalalta. Siellä se tarkoittaa kuitulevyä, joka muodoltaan on suorakaide. Ei olekaan ihme, että maallikko helposti mieltää myös atk:n kovalevyt suorakaiteen muotoisiksi. Harvapa meistä on päässyt kurkistamaan tietokoneiden sisään ja näkemään, minkä muotoisia niiden kovalevyt ovat.

Kuka tietää, vaikka myös maailman kulmat ja kolkat olisivat suomalaisten mielikuvissa olleet kulmikkaita. Jos ajattelemme maailman pannukakuksi, onko varmaa, että kyse on nimenomaan pyöreästä pannukakusta? Ja vaikka olisikin, joka tapauksessa leikkaamme pannukakun ennen syömistä palasiksi, joissa jokaisessa on vähintään kolme kulmaa.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 20.7.1999.

Jaa