Erotiikan sävyjä ja ulottuvuuksia kuvataan lukemattomin tavoin. Tarkkasilmäinen sivullinen voi esimerkiksi huomata, että joillakuilla on pientä vispilänkauppaa.
Sanonta saattaa tuntua kummalliselta, varsinkin jos kummastelija tuntee vain teräslangasta tai muovista tehdyn vatkausvälineen tai sen hienostuneemman version samppanjavispilän. Orastavaa riiustelua tarkoittavan ilmauksen vispilää ei kuitenkaan saa taloustavaraosastolta eikä kultasepänliikkeestä, vaan se pitää tehdä itse.
Varpuvispilä tehdään kuorituista koivunoksista, kuten monet vielä muistavat. Parhaiten kuori irtoaa kevään vaihtuessa kesäksi, jolloin pitää hankkiutua vispilämetsään. Poika kuorii varvut ja tyttö sitoo vispilät, tai päinvastoin, ja hyvä yhteistyö saattaa johtaa muuhunkin yhteydenpitoon. Vispilän välityksellä syntyy kahdenvälinen sitoumus eli kauppa. Myös Ruotsissa nuoriso on kokoontunut helluntaina kuorimaan vispilänvarpuja ja ilakoimaan, mutta ”vispilänkauppa”-sanontaa ei ruotsin kielessä ole.
Vispilänkauppa ei ole vielä varsinaista seurustelua, vaan se on seurusteluun tähtäävää hakkailua, kuten Kielitoimiston sanakirja määrittelee. Tuntomerkkejä ovat muun muassa katseiden vaihtaminen ja toisen osapuolen läheisyyteen hakeutuminen.
Keväiseen metsään johtaa toinenkin hakkailua tarkoittava ilmaus, nimittäin teerenpeli. Varsinaisesti teerenpeli tarkoittaa teeren soidinta. Koiraslinnun viestintään kuuluu kosintamenojen yhteydessä ääntelyä, juoksentelua, lennähtelyä, temppuilua ja pyrstön levittelyä. Tunteiden ilmaisua ja huomion herättämistä ihmistenkin teerenpeli on.
Teeren hyrisevää soidinääntä nimitetään muun muassa kuherrukseksi ja kuherteluksi. Ihmisten kuhertelu ei sen sijaan ole pelkkää lemmestä lurittamista, vaan sillä kuvataan rakastuneiden läheistä yhdessäoloa ja hellyydenosoituksia. Tästä selittyy myös avioliiton ensi viikkoja tarkoittava nimitys kuherruskuukausi.
Usein sanotaan, että joidenkin välillä on vispilänkauppaa tai että joku pitää teerenpeliä jonkun kanssa. Toiminta on siis kaksisuuntaista. Sen sijaan esimerkiksi hakkailu voi olla myös pelkästään yksisuuntaista. Vaikka joku pyrkii puheillaan tai muulla käytöksellään vaikuttamaan eroottisesti johonkuhun, ei välttämättä ole luvassa vastakaikua.
Jos kohde on tavoittelemisen arvoinen, kannattaa yrittää. Ja yrittäjiä on, mistä kertovat kosiskelu, vikittely, vokottelu, liehittely, keimailu ja lukuisat muut eroottissävyistä houkuttelua tai suostuttelua tarkoittavat sanat.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 4.6.2006.