Vaateliikkeissä ja tavaratalojen vaateosastoilla pukineiden nimitysten paljous ja kirjavuus hämmentää. Yksi uudehko – mutta ei kovin yleiseksi käynyt – vaatesana on pukeutumispaita. Lyhyen selvityksen perusteella näyttää siltä, että pukeutumispaita on naisten yksinkertainen, usein yksivärinen lyhyt- tai pitkähihainen paita, jota käytetään jakun tai bleiserin alla.

Pukeutumispaita ei kuitenkaan ole aluspaita; aluspaita on nimensä mukaisesti alusvaate, ja sen ylle tarvitaan toinen vaate. Pukeutumispaita sen sijaan riittää vaatetukseksi joissakin (ehkä rennohkoissa) tilanteissa. Lisäksi aluspaita ei yleensä näy – pukeutumispaita puolestaan on osa asukokonaisuutta. T-paidasta pukeutumispaita taas eroaa niin, että se on usein muotoon leikattu.

Sanan pukeutumispaita merkitys ei ole selvä yhdyssanan osien perusteella. Tavallisesti -paita-loppuisten yhdyssanojen alkuosa kertoo siitä, mistä materiaalista paita on tehty (villa-, silkki-, flanellipaita) tai siitä, milloin tai minkä kanssa sitä käytetään (peli-, urheilu-, yöpaita; puku-, smokki-, frakkipaita). Alkuosa voi kuvailla myös muulla tavoin paidan luonnetta, kuten sanoissa poolopaita, riihipaita, jussipaita ja leijonapaita [Suomen maajoukkueen pelipaidasta]. Pukeutumispaita ei oikein sovi mihinkään näistä ryhmistä.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että pukeutumispaita-sanassa osien (pukeutumis ja paita) suhde olisi samanlainen kuin sanassa sovitushuivi. Se on huivi, joka on tarkoitettu sovittamisen avuksi, sovittamista varten. Sovitushuivia itseään ei ”soviteta”; sen sijaan se suojaa varsinaista sovitettavaa vaatetta esimerkiksi sovittajan meikiltä.

Niinpä saattaisi luulla, että myös pukeutumispaita olisi jonkinlainen apuväline itse pukeutumista varten. Näin ei kuitenkaan ole: pukeutumispaita on ’paita, johon pukeudutaan’. Sana pukeutumispaita ei kuitenkaan kuvaa vaatteen käyttötarkoitusta tai ulkomuotoa. Ehkä se pysyttäytyykin lähinnä vaatetusalan ammattikäytössä.


Julkaistu 28.2.2006 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).

Jaa