Neitsyt on johdos vanhasta tyttöä merkitsevästä neiti-sanasta, ja se onkin alkujaan viitannut ensisijaisesti nuoreen naimattomaan naiseen. Kielitoimiston sanakirja määrittelee neitsyen nykykieliseksi merkitykseksi koskemattoman naisen. Neitsyydellä on tavattu tarkoittaa ennen muuta naisen sukupuolista koskemattomuutta.

Lehtien sivuilla vilahtelevat kuitenkin silloin tällöin myös vallan toisenlaiset neitsyet. Aina neitsyyden edellytys ei näet olekaan kokemattomuus vällyjen välissä – vihreys millä tahansa elämän osa-alueella tekee ihmisestä neitsyen tuolla nimenomaisella saralla. Niinpä festarineitsyt ei ole koskaan käynyt festivaaleilla eikä hierontaneitsyt hieronnassa. Salineitsyeltä puuttuvat kuntosalikokemukset, ja remonttineitsyt on välttynyt talon kunnostustöiltä.

Yhdyssanan alkuosana neitsyt-sana kertoo usein jälkiosan ilmaiseman asian tapahtuvan ensimmäistä kertaa. Siten festarineitsyydestä pääsee neitsytfestarimatkan myötä, neitsytmaaottelu tarkoittaa pelaajan ensi esiintymistä maajoukkueen paidassa ja neitsytpuhe viittaa vastaavasti vaikkapa poliitikon ensimmäiseen julkiseen esitykseen uudessa roolissa, esimerkiksi kansanedustajana.

Näissä tapauksissa neitsyys näyttää tarkoittavan yksinkertaisesti millaista kokemattomuutta tai ensikertalaisuutta hyvänsä. Siihen ei tunnu liittyvän mielikuvia viattomuuden, puhtauden ja nuoruuden kaltaisista ominaisuuksista, jotka neitsyyteen sanan perinteisessä merkityksessä yhdistetään.

Joissakin ilmaisuissa tällaiset mielleyhtymät saattavat kuitenkin olla mukana. Esimerkiksi poliittinen neitsyys voi poliittisen kokemattomuuden ohella merkitä poliitikon, puolueen tai valtion tahratonta mainetta. Kaikenlainen kähmintä ja kepulipeli tietää tällaisen neitsyyden loppua. Tässä yhteydessä neitsyys siis samastuu juuri viattomuuteen rehellisyyden ja vilpittömyyden merkityksissä, kun taas poliittinen kokemus ei välttämättä vie neitsyyttä.

Joidenkin mielestä sotilaallinen liittoutuminen veisi jossain mielessä Suomelta neitsyyden. Antautuminen sotilasliitto Natolle tarkoittaisi siten viattomuuden ajan päättymistä. Yhteistyö Naton kanssa rinnastuu sen sijaan harmittomaan flirttailuun. Tässä leikissä ei varoittavien kielien mukaan kannata kuitenkaan mennä liian pitkälle; neitsyyden voi menettää vain kerran.

Tämä oli neitsytjuttuni päivälehdessä, ja sen myötä voinkin siis vilkuttaa hyvästiksi julkaisuneitsyydelleni.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 14.10.2007.

Jaa