Tunnetteko myötähäpeää? Ehkä ette, sillä sana on aika uusi, vasta tällä vuosituhannella yleistynyt. Myötähäpeällä tarkoitetaan kiusallista, häpeän kaltaista tunnetta, joka syntyy katsojassa, kun hän näkee jonkun epäonnistuvan tai muuten nolaavan itsensä julkisesti. Kun vaikkapa television tietokilpailuun osallistuva ei osaa vastata yksinkertaiseen kysymykseen, katsoja saattaa tuntea niin suurta myötähäpeää, että sulkee television. Sana onkin yleistynyt reality- eli tositelevisiolähetysten sekä Idols-tyyppisten esiintymiskilpailujen arvioinnin yhteydessä.

Jos ollaan tarkkoja, sana myötähäpeä ei ole merkitykseltään aivan täsmällinen. Sillä ilmaistaan lähinnä toisen puolesta häpeämistä, kun taas myötä tarkoittaa yleisimmin samaa kuin mukana, kanssa tai keralla. Pelkän sanan perusteella voisi olettaa, että myötähäpeää tunnettaisiin yhdessä sen kohteen kanssa. Mutta tämä ei kenties häpeä ollenkaan, vaan saattaa olla itseensä aivan tyytyväinen – ja useimmiten hän on autuaan tietämätön herättämästään tunteesta. Sanan myötä sanakirjaselitteessä on tosin pieni alakohta, jossa sanaa kerrotaan käytettävän myös merkityksessä ’puolesta’, esimerkiksi ilmauksessa ei ollut myötä eikä vastaan, joka tarkoittaa ’ei ollut puolesta eikä vastaan’ (CD-Perussanakirja 1997).

Sana myötä on yksin käytettynä nykyään ylätyylinen ja runokielinen tai kuuluu vain tiettyihin kiteytyneisiin sanontoihin, esimerkiksi toivotukseen ”Onni myötä!” Yhdyssanojen alkuosana sana kuitenkin on tuttu: myötäelää, myötämäki, myötätunto, myötätuuli. Näiden mallien mukaan uudissana lieneekin muodostettu. Edellä mainittujen yhdyssanojen merkitykseen liittyvää myönteisyyttä myötähäpeässä ei ole; kyseessä on kiusallinen ja epämiellyttävä asia. Mutta onpahan myötähäpeä ainakin vahingoniloa lempeämpää asennetta kuvaava tunne, ja epäilemättä käyttöyhteyksiinsä sopiva ja tarpeellinen sana.


Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 4/2004.

Jaa