Lehteä silmäillessä osuu katse otsikkoon ”Muumisisarukset lähtee valloittamaan Japania”. Onko puhekielisyys levinnyt jo näin pitkälle? Verbinhän pitäisi olla monikossa niin kuin subjektikin on. Ja Niiskuneiti on Muumipeikon ystävätär, ei sisar.

Kun alkaa lukea uutista, otsikkokin avautuu. Muumisisarukset ovat Tove ja Lars Jansson, ja heistä on kirjoitettu kirja ”Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson – Muumipeikko-sarjakuvan tarina”. Otsikon sana Muumisisarukset viittaa kirjan nimeen, ja siksi predikaatti on yksikössä. Samalla tavoin sanotaan, että ”Helsingin Sanomat julkaisi uutisen jo eilen”, vaikka subjekti on monikossa.

Erisnimet Muumisisarukset ja Helsingin Sanomat ovat muodoltaan monikollisia mutta merkitykseltään yksikkösanoja. Ne tarkoittavat tiettyä eriytymätöntä kokonaisuutta. Siksi predikaatti ei noudata subjektin lukua kuten normaalisti (”sisarukset lähtevät”).

Sama selitys pätee lauseeseen ”Jokerit voitti ensimmäisen erän”. Yksikkömuotoinen predikaatti kertoo, että Jokerit tarkoittaa tässä yhtä kokonaisuutta, joukkuetta. Jos sama hyvä peli jatkuu kolmannen erän loppuun asti, seuraavan aamun lehti saattaa kertoa, että ”Jokerit irrottelivat Helsingin yössä”. Tällöin viitataan pelaajiin eli yksilöihin, ei joukkueeseen kokonaisuutena.

Jos subjektina on yksikkömuotoinen lukusana, predikaatti on tavallisesti yksikössä. Uutinen voi alkaa vaikkapa seuraavasti: ”Viisi suomalaismatkailijaa joutui sissien käsiin.” Seuraavana päivänä samasta draamasta kerrotaan sitten näin: ”Viisi suomalaismatkailijaa ovat edelleen sissien leirissä.” Monikollinen predikaattiverbi osoittaa, että matkailijoista on puhuttu jo aikaisemmin, he ovat meille ennestään tuttuja.

Lause ”eduskunnan 74 naiskansanedustajaa ovat tehneet aloitteen” antaa samalla sen tiedon, että Suomen eduskunnassa on 74 naisedustajaa. Yksiköllinen predikaatti ei tätä ilmaisisi. Se joka kertoo, että ”lentokoneen kaksi potkuria surisivat jo”, kertoo myös sen, että kone on kaksipotkurinen. Jos se olisi nelipotkurinen, sanottaisiin, että ”kaksi potkuria surisi jo”.

Aina predikaatin luvun vaihtelu ei kuitenkaan ilmaise edellä esitetyn tapaisia eroja. Esimerkiksi sana puolustusvoimat on niin lähellä erisnimeä, että predikaatti voi olla joko yksikössä tai monikossa. Siis ”Puolustusvoimat suorittaa kovapanosammuntoja” tai ”puolustusvoimat suorittavat kovapanosammuntoja”.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 9.1.2001.

Jaa