Työmarkkina-alan uudissana pätkätyö on herättänyt monet ihmettelemään, miten näin selvästi arkinen sana on voinut lyhyessä ajassa päästä lehtien palstoille sellaisten vakavasti otettavien työmarkkinasanojen rinnalle kuin palvelussuhde, lomautus, virkavapaus, sairausloma tai määräaikainen työsuhde. Pätkätyötä alkoi esiintyä yhä useammin asiallisissa lehtiuutisissa vuoden 1996 jälkipuoliskolta lähtien: ”Työttömien pätkätöistä puolet vähennettäisiin päivärahasta.” ”Liikunnasta saattaa löytyä pätkätöitä tuhansille nuorille.” ”Mikäli palveluiden kysyntä vilkastuu, niin eduskunnan pätkätyöpäätös mahdollistaa runsaastikin uusia työsuhteita.”

Eikö tälle arkityyliselle pätkätyölle sitten löydy asiallisemman sävyistä sanaa? Joissain lehtijutuissa sitä yritetään. ”Pätkätyöt kasvoivat yritysten ehdoilla”, kerrotaan otsikossa, ja tekstissä selitetään: ”Väliaikaistöiden lisääntyminen näyttää tapahtuneen yritysten ehdoilla.” Eräässä jutussa taas pätkätyöllä tarkoitetaan sekä määräaikaistyötä että osa-aikatyötä eli ”epätyypillisiä” työsuhteita ”tyypillisen” eli vakituisen kokopäivätyön vastakohtana. Lyhytaikainen työsuhde on tietenkin pitkä ilmaus etenkin otsikoihin. Niihin pätkätyö näyttääkin ensin kotiutuneen. Otsikoiden sanat näkyvät kauas ja iskostuvat niidenkin mieleen, jotka eivät lehtiä juuri muuten lue. Ja painetussa tekstissä alkaa arkinenkin ilmaus tuntua pian salonkikelpoiselta.

Mutta pätkätyö-sanan käytössä voi aavistella myös tarkoitushakuisuutta: näin ehkä halutaankin ohjailla työmarkkinoita tiettyyn suuntaan. Sanassa on nimittäin mukana ripaus negatiivista sävyä, joka näkyy esimerkiksi seuraavassa: ”Sama tarina kunnissa. Ne dumppaavat häpeällisesti työn hintaa ja pitävät ihmiset epävarmoina pätkätöissä.” Käyttämällä halventavan tyylistä sanaa halutaan estää kyseisten työsuhteiden yleistyminen. Tätä ajatusta vahvistaa sana silpputyö, jota myös on alettu käyttää hyvin lyhyiden pätkien töistä.

Kun lyhytaikaiset työsuhteet – väliaikais- tai tilapäistöiksihän niitä ennen nimitettiin – kaikesta päättäen ovat tulevaisuutta, olisi hyvä löytää niille pätkätöitä asiallisempi ja neutraalimpi nimitys. Miten olisi lyhytkestotyö tai vielä lyhyemmin lyhyttyö? Uudehkoja malleja jälkimmäiselle olisivat esimerkiksi lyhytohjelma ja lyhytterapia, lyhytkestoisia nekin.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 14.4.1998.

Jaa