Taas kuuluu kummia Suomenmaasta! Joissakin kunnissa on menossa sellainen siivousoperaatio, että virastot halutaan heittää romukoppaan. Syyksi kerrotaan, että virasto-sanassa on ikävä leima: se tuo mieleen paikan, jossa tylykasvoiset, käsittämätöntä virkakieltä puhuvat virkamiehet heiluttavat virkavaltaisesti päätösnuijaansa pientä ihmistä ja hänen hätäänsä kuulematta. Siellä virkailijat virkailevat tärkeän näköisinä anomuspaperikasojen takana, ja köyhä kansa saa vetää nälkävyötään yhä tiukemmalle jauhopussia odotellessaan. – Juuri sosiaalialalla ajatus virasto-sanan hylkäämisestä onkin ensimmäisenä virinnyt.
Virasto on Reinhold von Beckerin vuonna 1851 kehittämä sana, pohjana tietenkin sana virka. Virastoissa on hoideltu asioita viranomaisten kanssa siis jo puolitoista vuosisataa. Nytkö sitten virastoista tuleekin virkaheittoja?
Operaatio on ollut meneillään kuulemma jo jonkin aikaa. Kielitoimiston tietoon tämä asia tuli siinä vaiheessa, kun eräs virkailija soitti neuvontaan ja kysyi, missä hän oikein on työssä, kun hänen työpaikastaan kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta on tulossa sosiaali- ja terveystoimi. Voiko olla toimessa toimessa – tai peräti toimella?
Siinäpä pulma, jota ei varmaankaan ollut huomattu miettiä, kun jo alettiin kiskoa viraston nimikilpiä irti ja naputella tilalle toimen kylttejä. Toimi on niin abstrakti sana, että se sopii huonosti tarkoittamaan paikkaa, johon mennään hoitamaan asioita ja jossa ollaan työssä.
Tulee mieleen 1970-luvulta hyvin samanlainen nimenmuutosoperaatio koulumaailmasta, kun peruskoulujärjestelmään siirtymisen innossa heitettiin vanhat koulunimikkeet menemään ja sata vuotta palvelleet kansakoulut muuttuivat ala- ja yläasteiksi. Siinä ei paljon kielenhuoltajien sana painanut, vaikka kuinka yritettiin selittää, miten huonosti niin abstrakti sana kuin aste sopii koulutalon nimeksi.
Vasta viime aikoina, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, on koulun nimikilpiä alettu vaivihkaa palauttaa asteiden tilalle, sen jälkeen, kun peruskoulun astejaotuksesta on luovuttu kouluhallinnon yläportaassa. Nyt siis näkee taas viittoja Alakoulu ja Yläkoulu – juuri niitä aikoinaan ehdotettiin asteiden tilalle – ja jopa pelkästään nimeä Koulu, joka vaikuttaa jo liiankin pelkistetyltä.
Muutos virastosta toimeksi on käynnissä – suunnitteilla tai jo toteutettuna – kuntien sosiaali- ja terveystoimialan lisäksi ainakin teknisellä ja ympäristötoimialalla. Mutta samansuuntaisia ajatuksia on muuallakin. Eräästä seurakunnasta soitettiin ja kerrottiin, että siellä halutaan eroon kirkkoherranviraston nimestä – sekä alku- että loppuosasta – ja tilalle kaavaillaan seurakunnan- tai seurakuntatoimistoa.
Mikäpä siinä! Ja jos virasto-sana ahdistaa, voisi muutosta virastosta toimistoksi ryhtyä puuhaamaan laajemminkin; onhan toimisto paljon luontevampi työ- ja toimipaikan nimitykseksi kuin pelkkä toimi.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 20.4.2004.