Pari vuotta sitten Suomessakin alettiin puhua metroseksuaaleista, metroseksualismista ja metroseksuaalisesta elämäntyylistä. Metro-alkuosallaan metropoleihin, suurkaupunkeihin, viittaavalla metroseksuaalilla tarkoitetaan tavallisimmin juuri suurkaupungissa tai sen lähellä asuvaa nuorta, estetiikkaa arvostavaa miestä, joka käyttää paljon aikaa ja rahaa itseensä, ulkonäköönsä ja elämäntyyliinsä. Hän venyttää perinteisiä käsityksiä sukupuolesta ja rikkoo sukupuolimalleja.
Herkkään, naiselliseen puoleensa yhteydessä oleva metroseksuaali on aina muodikas: hän pukeutuu trendikkäästi, käyttää koruja ja kosmetiikkaa, käy kampaamoissa ja kauneushoitoloissa sekä treenaa itseään kuntosaleilla, jotta näyttäisi hyvältä. Shoppaileva ja klubbaileva metroseksuaali pyrkii saamaan sekä miesten että naisten huomiota – ja onnistuukin siinä.
Metroseksuaali-käsitteen isänä pidetään brittijournalisti Mark Simpsonia, joka kirjoitti metroseksuaaleista The Independent -lehteen jo vuonna 1994. Käsite yleistyi kuitenkin vasta lähes kymmenen vuotta myöhemmin, kun Simpson käytti sitä uudestaan eräässä verkkolehtiartikkelissaan vuonna 2002. Seuraavana vuonna sanaa käytettiin jo yleisesti brittilehdissä, ja se levisi nopeasti Euroopasta myös Yhdysvaltoihin.
Simpson kirjoitti vuonna 2003 Internetissä metroseksuaalin lisäksi retroseksuaalista, miehestä, joka ”kieltäytyy nyppimästä kulmakarvojaan”. Retroseksuaalia käytetäänkin tavallisesti juuri metroseksuaalin vastakkaisterminä. (Retro-alku tulee latinasta, jossa sen merkitys on ’takaisin, takaperin, taaksepäin, takana’.) Retroseksuaali olisi näin ollen ”tosi mies”, jota ei kiinnosta muodikkuus, tyylikkyys eikä oma ulkonäkönsä. Hän ei käytä rahojaan kosmetiikkaan eikä aikaansa ihonhoitoon vaan puuhastelee mieluummin – likaantumisesta välittämättä – autojen tai muun tekniikan parissa. Mikään rähjäinen ryyppäävä retku retroseksuaali ei kuitenkaan ole. Hän on pikemminkin aika perinteinen, treffeillä kaiken maksava, naisille ovia avaava ja kaikenlaiset vastoinkäymiset kestävä, luotettava mies.
Julkaistu 26.10.2005 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).