Saudi-Arabiassa sijaitseva Mekka on islaminuskoisten pyhiinvaelluspaikoista pyhin. Uskovaisen tulisi, jos mahdollista, kerran elämässä tehdä pyhiinvaellus sinne. Voimakkaita mielleyhtymiä kantava sana on levinnyt myös kuvalliseen käyttöön – ja sen myötä yleistynyt ja arkipäiväistynyt niin, että sanan alkuperäinen tarkoite on unohtunut.
Painetuissa ja sähköisissä teksteissä lukija kohtaa moninaisten alojen mekat. Vakiintuneita ovat esimerkiksi muodin mekka ja taiteen mekka, joiksi Pariisia ja eräitä muitakin kaupunkeja on usein sanottu. Alalla kuin alalla on oma mekkansa: puhutaan ostosmekasta, yleisurheilun, palloilulajien, hiukkasfysiikan ja uppopallonkin mekasta.
Myös ruotsissa ja englannissa mekka-sanaa käytetään edellä kuvatun tapaan. Usein sana kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, mikä kertoo alkuperäisestä erisnimisyydestä (konstens Mekka, modets Mekka, matens och musikens Mekka, golfens Mekka; a Mecca for diners and lovers of fine food).
Vastaavanlainen maailmoja syleilevä sana on mallimaa. Yhdyssanan alkuosa malli- tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan mallina olevaa, malliksi tarkoitettua, mallikelpoista, esikuvallista, esimerkillistä, ihannetta. Mallimaa on siis maa, joka on kaikkea tätä. Kun se saa eteensä määritteen, saamme lukea tasa-arvon, koulutuksen, sananvapauden, suvaitsevaisuuden, kestävän kehityksen, tekniikan, metsätalouden, luonnonsuojelun, lukutaidon, kouluruokailun, puurakentamisen, verkkopankkitoiminnan, gluteenittoman matkailun ja demokratian mallimaasta. Kaikkien toimintojen mallimaasta onkin enää lyhyt matka ihmemaahan.
Julkaistu 3.12.2009 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).