”Varikset pahoinpitelivät naisen”, kuulutti iltapäivälehti etusivullaan. Säikähdyksestä selvittyäni ajattelin, että jokakesäinen uutispula vaivaa mediaa: taas tehdään tikusta ja vähän takustakin asiaa. Mutta ehkäpä jutussa sittenkin on kyse jostakin perustavammasta – ihmisen luontosuhteesta ja kielestä, jolla tuota suhdetta jäsennetään.
En puutu nyt siihen, millainen ongelma varis ihmiskunnalle on. Haluaisin vain kiinnittää huomiota tapaan, jolla joukkoviestimissä rakennetaan luonto kostaa -tyyppistä ilmeisen myyvää uhkakuvaa. Tuossa rakentelussa luontokappaleet puetaan kielen keinoin ihmisen vaatteisiin.
Iltapäivälehden uutisessa varis on ihmismäisesti röyhkeä ja härski. Sotilaiden tavoin varis hyökkää, säikäyttelee varoitushyökkäyksillään ja jää puolustusvalmiuteen. Rikollisten tavoin varis pahoinpitelee ja terrorisoi. Alueella, josta uutisessa kerrotaan, on ilmavaara ja hengenvaara.
Uhkakuvaa synkentää havainto, jonka mukaan kyseiset varikset ovat poikkeuksellisen kookkaita, jättiläisvariksia. Niitä on siis syytä kutsua lainausmerkeissä tappajavariksiksi. Näin tehdäänkin uutisen kanssa samaan juttukokonaisuuteen kuuluvassa lintuasiantuntijan haastattelussa.
Uhkaa luodaan asioita tehokkaasti nimeten ja kuvaten. Uhka esitetään kielellisin valinnoin totalitaarisena: Kun kirjoitetaan, että kaupunkivarikset ovat muuttuneet röyhkeiksi, luodaan mielikuvaa kaikkien kaupunkivaristen vaarallisuudesta. Kun kerrotaan, että kauhistuneet asukkaat eivät uskalla liikkua pihoillaan ja että lapsiperheet pelkäävät lintuja, vihjataan kaikkien asukkaiden kauhistuneen ja kaikkien lapsiperheiden pelkäävän variksia.
Ihmiselle annetaan uutisessa ennen muuta uhrin ja pelkääjän osa. Strategioitaan hiovia tappajavariksia vastassa ovat avuttomat siviilit, naiset ja lapset, joilta on jopa viety omenat käsistä. Pahoinpidellyn naisen vammojen laatu jää jutussa täsmentämättä.
Vasta uutisen loppupuolella pohditaan varisten kauhistuttavaksi kuvatun toiminnan syitä: varikset puolustavat pesäänsä. Varisten kerrotaan tottuneen ihmisiin, koska jotkut ruokkivat variksia.
Osansa varisongelmassa on viranomaisilla, jotka lehden mukaan eivät välitä. Uutisen logiikka on sellainen, että asukkaiden ainoaksi vaihtoehdoksi jää oman käden oikeus.
Hyökkäykseen aiotaan vastata hyökkäyksellä: ihminen kostaa luonnon koston.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 30.6.1998.