Leski-sanalla tarkoitetaan perinteisesti henkilöä, jonka puoliso on kuollut. Sanan käyttö on laajentunut yhdyssanan perusosana myös tämän merkityksen ulkopuolelle: jo Nykysuomen sanakirjassa (1953) on mukana hakusana kesäleski:

  • kesäleski tav. aviomies, joka muun perheen ollessa kesällä maalla elää toimensa vuoksi yksinään kaupungissa.

Vastaava artikkeli on hieman erilaisena Kielitoimiston sanakirjassa (2008):

  • kesäleski aviomies (tai -vaimo) joka työnsä tms. takia on jäänyt yksin kotipaikkakunnalle muun perheen viettäessä muualla kesälomaa.

2000-luvulla on leski-loppuisten yhdyssanojen avulla kuvattu myös monenlaisia muita, eri syistä tilapäisesti puolisotta jääneitä. Tällaiseen osa-aikaiseen puolisottomuuteen on yleensä syynä lähtijäpuolison työ tai harrastukset.

Työleskeksi jäädään silloin, kun puoliso on työmatkalla, tekee töitä toisella paikkakunnalla tai muuten vain ahertaa pitkiä työpäiviä. Muun muassa bittilesket eli it-lesket, joiden puolisot puurtavat pitkiä työpäiviä tietotekniikan parissa, ovat työleskiä. Hääleskien puolisot osallistuvat häihin esimerkiksi valokuvaajana tai muusikkona, ilman puolisojaan. Varusmiespalvelusta suorittavia taas odottelevat kotona inttilesket.

Reissuleskeksi voi jäädä sekä puolison työn että harrastuksen takia; puoliso voi jättää kotinsa työmatkan tai vaikkapa maailmanympäripurjehduksen ajaksi. Leskiksi jäävät myös kumppaninsa harrastuksiin osallistumattomat. Lumileskien puolisot viettävät aikaansa laskettelukeskuksissa tai hiihtoladuilla, geoleskien puolisot taas geokätköilyn parissa. Kesäaikaan ravintoloiden terasseilla aikaansa viettävää elämäntoveria odottaa kotona terassileski.

Puoliso ei aina välttämättä jätä leskeään kotiin yksin. Aikaa voidaan viettää samoissa tiloissa – mutta omissa oloissa. Nettilesken puoliso viettää ”omaa aikaansa” pariskunnan yhteisessä kodissa internetin kaukaisissa maailmoissa. Arvokisaleski on puolestaan menettänyt siippansa tv:stä tuleville MM-kisoille ja muille huippu-urheilutapahtumille.

Aivan toisenlaisiakin leskiä on. Hämähäkkien maailmassa mustatlesket ovat myrkyllisyytensä vuoksi erityisen pahamaineisia. Mustiksi leskiksi kutsuttiin myös niitä kahta amerikkalaisnaista, jotka vuonna 2006 jäivät kiinni julmasta huijauksestaan. He ottivat hoiviinsa kodittomia miehiä, järjestelivät heille henkivakuutukset, murhasivat heidät ja nostivat lopuksi itselleen miesten vakuutusrahat keksittyyn sukulaisuuteen vedoten.

Mustat lesket nousivat otsikoihin myös vuoden 2010 huhtikuussa Moskovan metroon tehtyjen terroristi-iskujen yhteydessä. Turvallisuusviranomaiset arvelivat, että räjäytykset teki kaksi kaukasialaisperäistä naista, joita alettiin julkisuudessa kutsua mustiksi leskiksi.


Julkaistu 27.8.2010 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).

Jaa