Kotus-blogin slogan ”Kaikkea kielestä” sopisi laajemminkin Kotuksen verkkopalveluiden mainoslauseeksi. Kotus palvelee koulujen väkeä ja muita kansalaisia monin tavoin useissa verkko-osoitteissa.
Omat osoitteensa on esimerkiksi sanakirjoilla, Kielikello- ja Språkbruk-lehdillä sekä Kielitoimiston ohjepankilla. Tiedot kaikista Kotuksen verkkopalveluista ja toiminnasta sosiaalisessa mediassa (Twitter, Facebook, Youtube) on koottu sivustolle www.kotus.fi.
Verkkosivuilla kirjoitetaan kielikysymyksistä helposti lähestyttävällä tavalla.
Kotipesä kotus.fi
Laaja kotisivusto on Kotuksen ensisijainen tiedotusväylä. Sivustolla on perustiedot Kotuksen organisaatiosta, palveluista, julkaisuista ja aineistoista, ja verkkosivuille tuotetaan taajaan kieltä koskevia uutisia, kolumneja, blogimerkintöjä ja muita ajankohtaisteksiä.
Näiden lisäksi sivustolla on monipuolisia tietopaketteja Suomen kielistä, nimistöstä, murteista, virkakielestä, tekstilajeista, kielenhuollosta ja kielipolitiikasta. Yleiskielen lisäksi käsittelyssä on koko puhuttu ja kirjoitettu kielen kirjo genereineen.
Kotus.fi-sivusto palvelee suurta yleisöä, ja sivustoa rakennettaessa on pyritty ottamaan huomioon myös keskeisten käyttäjäryhmien tarpeita. Sivustoa voi käyttää monin tavoin äidinkielen opetuksen osana ja tukena sekä innottajana. Koulujen kannalta kiinnostavia materiaaleja esitellään erillisellä täkysivulla ”Oivalluksia opettajille ja opiskelijoille”.
Tekstejä tuhansittain
Verkkosivuilla kirjoitetaan kielikysymyksistä helposti lähestyttävällä tavalla. Kirjoitukset ovat asiantuntijoiden laatimia, yleistajuisia ja usein kepeitä. Kotus-blogi, kolumnit ja palstat, kuten 10 kysymystä kielestä, Kieliasiaa mediassa ja Viikon vinkki, sisältävät herkullisia aiheita keskustelujen, ryhmätöiden ja kirjoitustehtävien taustamateriaaleiksi: Miten haltijasta tuli haltia? Miksi sai alkaa tekemään? Mitä pääministerin käyttämä murresana vatuloida oikein tarkoittaa?
Kirjoituksissa käsitellään usein kielen muuttuumista ja nuorten kielenkäyttöä. Uudissanapoimintoja ja Kuukauden sana -palstoja lukemalla voi selvittää vaikkapa sitä, miten ja mistä ananastukka, aavepyörä tai datanainen ponnahdavat kielenkäyttöön. Entä mitkä sanat vakiintuvat, mitkä jäävät päiväpierroiksi? Miksi?
Sivustolla on paljon tietoa myös entisaikojen kielestä ja murteista. Vanhoin valokuviin ryyditetyt murrepaketit tarjoavat kiehtovia ääni- ja tekstinäytteitä kaikista kielemme murteista. Millaista kieltä seudullamme oikein puhutaan? Kuuluuko kavereiden tai heidän vanhempiensa kielenkäytössä, miltä murrealueilta he ovat kotoisin? Entä puhuvatko julkkikset murretta?
Kotuksen verkkomateriaalien avulla kuka tahansa voi laatia kielivisoja kavereilleen.
Testaa tietosi ja taitosi!
Kotuksen verkkomateriaalien avulla kuka tahansa voi laatia kielivisoja kavereilleen. Verkkosivuilla on toki myös monia valmiita testejä ja tiedonhakutehtäviä.
Testien avulla esimerkiksi oikeakielisyysasioita oppii hauskasti. Perinteisten pilkku- ja yhdyssanatehtävien lisäksi tarjolla on muun muassa slangitesti. Testien avulla voidaan nostaa oppitunneilla pohdittavaksi seikkoja, jotka tuottavat kirjoitettaessa eniten hankaluuksia.
Tiedonhakutehtävien avulla voi tutustua Kotuksen palveluihin ja opetella käyttämään niitä luotettavan kielitiedon metsästämisessä. Tehtävien kautta oppilaalle avautuu yksittäisten sanojen ja kielellisten ilmiöiden värikäs ja monimutkainen tausta, ja ne ohjaavat pohtimaan myös tiedon ja lähteiden luotettavuutta sekä tekstilajien välisiä eroja.
Kotuksen sivuja kannattaa seurata siksikin, että uusia tehtäväpaketteja tulee sivuille vähitellen lisää. Opettaja voi tilata tehtävien vastaukset omaan sähköpostiinsa.
Kotus-blogi osallistajana
Kotus-blogi kutsuu kaikkia kielestä kiinnostuneita osallistumaan keskusteluihin. Suosituissa blogissa on julkaistu yli tuhat blogimerkintää ja tuhansia keskustelupuheenvuoroja.
Blogitekstejä voi kommentoida kuka tahansa. Kommentteja voi laatia vaikka pari- tai ryhmätyönä. Kotus-blogissa oppilailla on mahdollisuus harjoitella asiallista kielekeskustelua moderoidussa ja turvallisessa verkkoympäristössä, sillä kaikki kommentit käydään läpi ennen niiden julkaisemista.
Blogimerkinnät on kirjoitettu helposti lähestyttäväksi, ja ne herättävät lukijoissa usein ahaa-elämyksiä ja kiinnostavia jatkokysymyksiä. Aiheina ovat monenlaiset kieliasiat somen kielestä suomen kielen oppimiseen ja vanhaan kirjasuomeen.
Iso osa blogiteksteistä on kotuslaisten kirjoittamia, mutta Kotus-blogissa on julkaistu myös esimerkiksi S2-opiskelijoiden kirjoituksia. Uudet ryhmät, esimerkiksi äidinkielenopettajat ja vaikka koululaisryhmät, ovat tervetulleita bloggaamaan!
Yksittäiset lukijat ja esimerkiksi koululuokat voivat osallistua kielikeskusteluun myös ehdottamalla blogimerkinnän aiheita Kotus-blogin Terävästi-osioon. Blogitoimitus käsittelee ehdotukset ja ottaa yhteyttä ehdottajaan.
Twiittiviidakosta videoihin
Kotus on läsnä myös sosiaalisessa mediassa. Kotuksella on muun muassa suomen- ja ruotsinkieliset Twitter-tilit sekä oma Kotus-kanava Youtubessa. Twitter on vaivaton väylä seurata kieliasioita, antaa niistä palautetta, osallistua keskusteluihin sekä ylipäätään opetella sosiaalisen median maailmassa toimimista. Kotus tiedottaa Twitterissä toiminnastaan ja on mukana keskusteluissa, joita kielestä käydään.
Youtubessa esitellään helposti lähestyttävällä tavalla Kotuksen toimintaa ja kanavalle tuotetaan vähitellen muun muassa ohjevideoita, joissa opastetaan käyttämään Kotuksen verkkopalveluja. Kotus-kanavalla julkaistaan myös blogien esittelyvideoita: käy vaikka katsomassa, miten kesän 2016 EM-jalkapalloblogi syntyi! Mukaan mahtuu paljon muutakin mielenkiintoista, kuten arkistojen aarteita vuosien varrelta.
Yksittäiset lukijat ja esimerkiksi koululuokat voivat osallistua kielikeskusteluun.
Kotuksen verkkopalvelut
- Kotus.fi-sivusto (ruotsiksi: språkinstitutet.fi/sv)
Kotuksen verkkopalvelujen kotipesä. Väylä kielitiedon ja Kotuksen palvelujen äärelle. - Kielitoimiston ohjepankki: kielitoimistonohjepankki.fi
Ajantasaiset kielenhuollon ohjeet. - Kielitoimiston sanakirja: kielitoimistonsanakirja.fi
Ajantasaisin, luotettavin ja laajin nyky-yleiskielen sanakirja. - Suomen murteiden sanakirja: kaino.kotus.fi/sms/
Murteiden sanat leivikkeineen ja esimerkkkeineen, verkossa huka – lasiäijä. - Vanhan kirjasuomen sanakirja: kaino.kotus.fi/vks/
Kaikki vanhan kirjasuomen sanat lähteineen, verkossa laadata – oikeinuskovainen. - Karjalan kielen sanakirja: kaino.kotus.fi/cgi-bin/kks/kks_etusivu.cgi
Yli 80 000 hakusanaa a:sta öystään verkossa. - Aineistopalvelu: kaino.kotus.fi
Kotuksen aineistoja kaikkien saatavilla. - Kielikello: kielikello.fi
Kielilehden artikkelit vuodesta 1968 lähtien. - Språkbruk: sprakbruk.fi
Språkbrukin artikkelit vuodesta 1981 lähtien.
Poimintoja kotus.fi-verkkosivuston sisällöistä
- Tiedonhakutehtävät (pikaosoite: kotus.fi/tiedonhakutehtavat)
Tehtävien avulla Kotuksen verkkopalvelut tulevat tutuiksi. - Kotuksen kolumnit (kotus.fi/kolumnit)
Ajankohtaisia ja arkistoituja kirjoituksia kielestä. - Viikon vinkki (kotus.fi/viikonvinkki)
Kielivinkkejä ja nostoja Kotuksen verkkosisällöistä. - Kuukauden sana (kotus.fi/kuukaudensana)
Joka kuukausi esitellään uusi tai muuten ajankohtainen sana. - 10 kysymystä kielestä (kotus.fi/10kysymystä)
Ajankohtaiset kieli-ihmiset kertovat töistään ja suhtautumisestaan kieleen. - Kysymyksiä ja vastauksia (kotus.fi/kysymyksiajavastauksia)
Kotuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin murteista, nykysuomesta tai sanojen alkuperästä. - Kieli- ja nimitestit (kotus.fi/testit)
Testaa taitosi pilkkujen käytössä, yhdyssanoissa, lyhenteissä tai slangissa. - Puhetta pitäjistä (kotus.fi/puhettapitajista)
Kuuntele murretta ja tarinointia menneiltä ajoilta.
Kotus sosiaalisessa mediassa
- Kotus-blogi (kotus.fi/blogit): Yli tuhat blogimerkintää vuodesta 2009 alkaen.
- Twitter (suomeksi: @Kotus_tiedotus, ruotsiksi: @Sprakinstitutet): Tiedotamme ja keskustelemme.
- Facebook: Virkakieli-sivu ja Språkbrukin sivut, ajankohtaisia kielikulumisia.
- Youtube-kanava: liikkuvaa kuvaa ja ääniä vuodesta 2016 alkaen.
Kotimaisten kielten keskuksen palvelut verkkoon -projekti