Kävin viime kesänä sukusijoillani Asikkalassa. Kurhilan nuorisoseura täytti sata vuotta ja juhli merkkipäivää komeasti seurantalossaan. Talolle oli annettu nimeksi Kuhilas. Osuva ja kekseliäs nimi ilahdutti: nimi antaa vihjeen talon sijainnista Kurhilassa ja vielä muistuttaa menneistä viljankorjuutavoista.  

Kuhilas on harvinainen seurantalon nimi. Tyypillisesti tällaiset nimet ovat kokonaan toista sorttia. Erilaisia seurantaloja, kuten nuorisoseurojen, kyläyhdistysten, raittiusseurojen, vapaapalokuntien, työväenyhdistysten ja muiden taloja, on perinteisesti nimetty ajalleen ja aatteille uskollisesti. 

Seurantaloja rakennettiin vilkkaimmin 1900-luvun alussa, jolloin itsenäistä kansakuntaa vasta heräteltiin. Oli tavoitteita ja toiveita, joiden myötä pyrittiin parantamaan oman seudun ja sen asukkaiden elämää, taitoja, terveyttä ja jopa sivistystä. Usko yhteiseen hyvään ja yhdessä tekemiseen oli vahva. Tälle toiminnalle tarvittiin tietysti ensiksi tila. Oma talo syntyi useimmiten talkoovoimin, kyläläisten omin käsin.  

Moni nimi kertoo niistä tavoitteista, joita seuratoiminnalla oli. Valistustalo, Korvenvalo ja Oppikangas muistuttavat, kuinka seurantaloilla opittiin ja oivallettiin. Kalevalaisia esikuvia toivat mieleen Pohjola, Louhilinna, Sampola, Seppola ja Väinölä. Opintielle houkuttivat kenties Jukola ja Toukolakin Seitsemän veljeksen malliin. Kun talon nimenä oli Taisto, Tarmola, Ponsila, Rehtilä, Rientola tai Toimela, eivät seuralaiset voineet unohtaa reippaita ihanteitaan. Toki yhdessä voitiin vain iloitakin ja juhlia, kuten Onnela, Tanhula, Huvitorppa ja Juhlapirtti osoittavat. 

Seurantalojen nimissä ei ole pelkkää tekemistä ja oppimista. Vieläkin suurempi osa nimistä kuvaa sitä, millaiseen maisemaan talo rakennettiin. On Honkalaa, Koivulehtoa, Männistöä, Kalliomäkeä, Kumpulaa ja Saarelaa. Tanhuvaaran, Pesäkallion, Leimukallion ja Valoharjun kaltaisissa nimissä taas yhdistyy luonnonmaisema ja seuran tavoitteellinen toiminta. 

Itse taloakin kuvataan. Useimmin se on koruttomasti talo, kuten Nuijantalo ja Tervatalo. On myös kodikkaita pirttejä ja tupia, kuten Suojapirtti ja Elotupa, ja vaatimattomampia torppia ja majoja, kuten Toritorppa ja Kattilamaja. Komeita hoveja ja linnojakin on, esimerkiksi Rasihovi, Pilvilinna ja Työnlinna. 

Nimi on aikansa kuva. Se ei aina ole ihan tarkka ja suorapiirteinen mutta välähdys kuitenkin. Seurantalojen nimistä saa kelpo kuvan seurantalojen taustoista ja toiminnasta. Seurantalojen maisema on aatetta, oppia, yhteistyötä sekä honkien huojuntaa korpimailla ja kallioilla. 


Kolumni on julkaistu Hiidenkivi-lehdessä 3/2008.

Jaa