Leikkimielisillä nimikilpailuilla on toki paikkansa, muttanimistönsuunnittelu ja -huolto ovat ennen kaikkea asiantuntijatyötä, johon vaaditaan asianmukainen koulutus. Ministeri tuskin ehdottaisi esimerkiksi työ- jaelinkeinotoimiston lomakkeen tuottamista kilpailulla tai kansalaisäänestystäsiitä, mitkä kolme tulevista hallinnollisista alueista järjestävät sosiaali- jaterveydenhuollon palvelut yhteistyössä naapurialueen kanssa. Annetaan siis asiantuntijoiden tehdäasiantuntemusta vaativaa työtä.
Nimikilpailuilla voi saada hyödyllistä tietoanimenkäyttäjien toiveista ja nimeämiseen liittyvistä käsityksistä. Ehdotustenjoukossa on kuitenkin poikkeuksetta myös runsaasti kieli poskessa tehtyjä,jotka eivät täytä hallintolain vaatimuksia asiallisesta, selkeästä jaymmärrettävästä kielestä. Nimen sopivuutta on osattava arvioida suhteessalaajempaan sanastolliseen, hallinnolliseen, maantieteelliseen jahistorialliseen kokonaisuuteen. Myös nimen erilaiset käyttötilanteet onsuunnittelussa huomioitava tarkkaan.
Kielilain edellyttämä kaksikielisyys ja kielivarianttien yhtäaikainensuunnittelu toteutuvat nimikilpailuissa harvoin. Kilpailut olisikin syytäjättää suosiolla tilanteisiin, joissa nimeä etsitään esimerkiksi leijonanpennuille tai työpaikan jalkapallojoukkueelle.
Hallinnollisten alueiden nimiä suunniteltaessa on tärkeäämuistaa, että nimi palvelee ensisijaisesti kansalaista: sen avulla onlöydettävä oikeaan paikkaan. Hyvä viranomaisnimi kertoo lisäksi olennaistatietoa kohteestaan, on riittävän lyhyt ja muutenkin helppokäyttöinen. Sensijaan sen ei tarvitse eikä pidäkään olla viihdyttävä, myyvä tai hauska.
Suomesta puuttuu edelleen paikannimilaki, jolla voitaisiinturvata perinteisen paikannimistön oikean käytön lisäksi uuden nimistönasianmukainen suunnittelu. Jos Suomessa olisi lakisääteinen paikannimielin,voitaisiin välttää sellaiset ongelmalliset tilanteet, joissa Pohjois-Suomen aluehallintovirastontoimialue (huh!) ei sijaitsekaan pohjoisimmassa Suomessa.
Onneksi sosiaali- ja terveysministeriö on ymmärtänytasiantuntija-avun edun. Kotimaisten kielten keskuksesta on jo pyydetty jalausuttu termistä, jolla uusiin hallinnollisiin alueisiin voitaisiin viitata. Tällöin ei kuitenkaan vielä ollut tiedossa alueidenmäärää, jakoa tai tarkkoja tehtäviä. Toivottavasti yhteistyö ministeriön kanssa jatkuu, ja sekä uusillehallinnollisille alueille että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluitajärjestäville alueille saadaan toimivat, hyvät nimet.