Mitä meistä ja maailmasta kertovat Suomessa kuluneen vuoden aikana käyttöön ilmestyneet uudet sanat? Sitä voi pohtia katsoessaan oheista kattausta, jossa tarjolla on noin sata uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Ne ovat poimielma Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen sanatietokantaan juhlavuoden 2017 aikana tallennetuista yli 8 000 sanasta.

Politiikassa huomiota ovat saaneet erityisesti uuden puolueen Sinisten syntyyn johtaneet vaiheet takakonttikohuineen. Huoli ympäristöstä ja maapallon säilymisestä näkyy sellaisissa sanoissa kuin ilmastokapina ja nollapäästöpäivä. Pesusienitekniikka ja sadepuutarha on kehitetty suojaamaan kaupunkiympäristöä toisaalta kuumuudelta, toisaalta tulvilta.

Huoli ravinnon riittämisestä maapallolla on johtanut siihen, että meilläkin saa kasvattaa ja myydä ihmisravinnoksi hyönteisiä. Ensimmäinen hyönteisleipä on ilmestynyt kauppojen hyllyille, ja on uutisoitu ainakin yhden sikalan laajenemisesta sirkkalaksi, ruoaksi tarkoitettujen kotisirkkojen kasvattamoksi. Sana sirkkala on myös osoitus siitä, että suomeen saadaan uusia sanoja myös johtamalla eikä vain yhdyssanoja luomalla. Toinen samalla johtimella muodostettu vuoden sana on pandala. Sellainen on rakennettu Ranuan eläinpuistoon odottamaan Kiinasta Suomeen muuttavaa pandapariskuntaa.

Tekniikan ja tieteen kehitystä heijastelevat jo moneen jokapäiväiseen toimintoon huomaamattammekin osallistuva botti ja sekä toiveikkaita että mietityttäviä tulevaisuudenkuvia herättävä geenileikkuri. Lääketieteensanasto lautakuntaa saadaan kiittää sanasta yhdyslääkäri, jonka ansiosta ei tarvitse tyytyä paljon vähemmän ilmaisevaan vierassanaan hospitalisti.

Suomalaisen elämän monimuotoisuudesta kertoo se, että samaan kattaukseen mahtuvat niin tosinuivat kuin sateenkaaripappikin, sekä raivohuone että rakkausperäinen. Ja vaikka ruoan pitää joskus olla allergiaa ja mielipahaa aiheuttavista aineista vapaata ja siis kaiketonta, niin sinkkumunan ovat hyväksyneet martatkin moittimatta sen ostajaa uusavuttomaksi.

Jaa