Kevään kynnyksellä voi alkaa harkita vaatetuksen keventämistä. Keväiseen pukeutumiseen sopivat vaikkapa topit. Sana toppi on mukautettu laina englannista, jossa top merkitsee lukuisten muiden asioiden ohella vaateparren yläosaa. Suomen toppi-sana näyttää yleistyneen niin, että sitä on alettu varsinkin markkinoinnissa käyttää yhä useammanlaisista vaatteista.

Toppeja on tarjolla niin vauvoille kuin vaareillekin. Myös niiden käyttötarkoitukset ovat erilaisia – toppeja markkinoidaan yhtä hyvin leikki-ikäisten helleasuina, esimurrosikäisten tyttöjen ensimmäisinä rintaliiveinä kuin aikuisten alus- ja päivävaatteina. Toppi ei ole pelkästään naisten vaate, vaan miehillekin on omat mallinsa: ainakin tanssiurheilua harrastaville miehille tarjotaan istuvia, O-aukkoisia toppeja.

Aiemmin toppi on merkinnyt puseron tai aluspaidan tapaan käytettävää hihatonta ja kauluksetonta ylävartalon asustetta. Nykyään on kuitenkin olemassa sekä hihattomia toppeja, lyhythihaisia toppeja että pitkähihaisia ja kauluksellisia toppeja, vieläpä svetaritoppeja. Vaikuttaa siis siltä, että toppi-sanaa käytetään sellaisistakin vaatekappaleista, joita ennen on nimitetty puseroksi tai (T-)paidaksi. Myös muunlaisista ylävartaloa verhoavista pukineista – kuten korsetista ja urheilurintaliiveistä – saatetaan tätä nykyä puhua toppina. Topin pituus voi niin ikään vaihdella: nipin napin rinnan peittävät niukat kaistaleet ovat toppeja siinä missä lantion alapuolelle ulottuvat tunikatyyppiset asusteet.

Toki toppi-sanan merkitys on edelleen useimmiten entinen. Tämä yksinkertainen pukine on yllättävän monimuotoinen: garderobiin voi kuulua esimerkiksi neuletoppi, silkkitoppi ja puuvillatoppi sekä narutoppi, stretchtoppi ja olkaimeton tuubitoppi.


Julkaistu 25.4.2006 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013) .

Jaa