Pirkka-lehden niksipalstalla neuvottiin, miten vanhoista kumppareista tehdään helposti crocsit: ”Leikataan vain varret pois ja saadaan muotitietoisen unelmakengät.” Huomio kiinnittyy siihen, että sana crocsit on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella kuin mikä tahansa yleiskielen sana. Tässä sanaa käytetään huumorimielessä, mutta samaa näkee muuallakin. Kyseessä on kuitenkin tuotemerkki, jonka haltijan näkökulmasta ei ole vain hauskaa, että nimeä käytetään jäljitelmistä; erilaisia feikki- ja halpisversiot ovat alkuperäisen valmistajalle ongelma.
Crocsithan ovat ne helposti jalkaan sujautettavat, ”sämpylöiksikin” moititut vedenpitävät jalkineet, joiden suosio joidenkin mielestä kertoo siitä, että mukavuudenhalu on voittanut turhamaisuuden. Crocs-jalkineet on alkujaan suunniteltu Yhdysvalloissa veneilykäyttöön, mutta 2000-luvulla niistä tuli eri-ikäisten suosikkikengät lukuisissa maissa. Toisten mielestä aidoissa Crocseissa sopii mennä minne vain, kun taas tyylipoliisit paheksuvat niissä esiintymistä muualla kuin koiralenkillä ja puutarhatöissä.
Kieleen syntyy jonkin verran uusia sanoja siten, että tuotemerkkeinä kieleen tulleet nimet siirtyvät tarkoittamaan muitakin samantapaisia tuotteita ja menettävät vähitellen erisnimisyytensä. Kaikki pukinkontista löytyvät barbit eivät ole aitoja Barbie-nukkeja eikä jokainen stiiga ole aito Stiga-kelkka. Näistä on kuitenkin alkuperäinen nimi vielä selvästi näkyvissä. Vaikeampi on tunnistaa esimerkiksi sähkökirjan lukulaitteen nimitystä pädi alun perin Applen tuotemerkiksi iPad.
Tuttu esimerkki kokonaan yleiskieleen siirtyneistä nimistä on monot, joiden nimi juontuu hiihtokenkien valmistajan nimestä Mononen. Tuotemerkkiin ei monoja yhdistetä, ja niinpä ne löytyvät sanakirjoistakin. Sen sijaan sellaisia, usein yleisnimiksi luultuja, sanoja kuin vaikkapa Enstex ja Teflon ei voi ottaa mukaan suomen sanavaroja kuvaavaan Kielitoimiston sanakirjaan, josta niiden kirjoitusasua siis on turha etsiä.
Toisaalta yleiskielen sanoista on joitain rekisteröity tavaramerkeiksi – näitä ovat muun muassa tuikku ja kännykkä. Niiden käyttöä ei voi kieltää, mutta vain Tuikku-kynttilöiden valmistaja saa mainostaa kynttilöitään tuikkuina, muiden pitää käyttää sanaa lämpökynttilä.
Kumppareista ja muistakin saappaista on kyllä jo kauan ennen Crocsien keksimistä leikattu varret ja saatu pihan yli kipaisuun sopivat jalkineet. Ties vaikka juuri ne alkuperäiset kumiterät olisivat esikuva koko Crocseille.
Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 6/2010.