Ankkuri on tavallisesti rautainen väline, jolla laiva tai vene kiinnitetään pohjaan. Ankkurilla estetään ajelehtiminen, ja tarkoitus on saada alus pysymään (väliaikaisesti) paikoillaan.
Mutta mikä sitten on ankkurikauppa? Voiko ankkurikaupasta ostaa ankkureita, kuten kukkakaupasta voi ostaa kukkia? Ankkuri-sanalla on paljon kuvallista käyttöä, ja siitä on kyse myös sanassa ankkurikauppa. Kauppakeskushankkeissa tarvitaan ainakin yksi suuri liike eli imuvoimainen ankkurikauppa, joka vetää mukanaan muutkin kaupat. Kauppakeskuksen rakentamista ei aloiteta ennen ankkurikaupan mukaan tulon varmistumista.
Myös ankkurilapsi sisältää samanlaisen mukaan vetämisen merkityksen kuin ankkurikauppa, mutta käsite on asenteellinen eikä kyseessä ole mikään virallinen termi. Ankkurilapsella tarkoitetaan lasta, joka lähetetään yksin ulkomaille turvapaikanhakijaksi. Muu perhe odottaa pääsevänsä ankkurilapsen kohdemaahan perheiden yhdistämiskäytännön perusteella.
Urheilussa ankkuri merkitsee viestin viimeisen osuuden hoitavaa urheilijaa. Ankkuri ihmiseen viittaavana urheiluterminä on ollut käytössä jo 1920-luvulla.
Ankkuri on myös yksi keskeisistä kristillisistä symboleista: Toivo on elämämme ankkuri, luja ja varma. Se ulottuu väliverhon tuolle puolen. (Hepr. 6:19.) Raamatussa uskova pysyy toivon ankkurilla kiinni Jumalassa.
(Uutis)ankkuriksi kutsutaan television uutistenlukijaa. Mainos-TV aloitti Kymmenen uutiset syksyllä 1981, ja samalla lanseerattiin uusi termi uutisankkuri. Monet pitivät turhana kahden uutistenlukijan mallia ja etenkin uutistenlukijoiden kutsumista uutisankkureiksi, sillä joidenkin mielestä se oli liian amerikkalaista. Niin uutistenlukijan kuin urheilijankin merkityksessä ankkuri on käännöslaina englannista. Nyt ankkuri on käytössä muidenkin kuin MTV3-kanavan uutistenlukijoista: tämäkin lehti on kirjoittanut esimerkiksi ankkurilegenda Eva Polttilasta.
Näin kesäaikaan moni nostaa ankkurinsa ja lähtee kesälomalle. Toivottavasti kesäretkillä rahat riittävät ravintolalaskun maksamiseen, ettei tarvitse jäädä ankkuriin eli joutua tiskaamaan maksamattoman laskun vuoksi. Nyt siis ankkurit ylös ja tuulta purjeisiin!
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 13.7.2009.