Susi- tai apinalauman johtajauros, alfauros, on viime vuosien lehtikirjoittelussa lainannut merkitystään ihmislauman johtaville uroksille. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti 2003: ”Etenkin upporikkaat miehet ovat kuin alfauroksia, simpanssilauman johtajia, joiden pitää jatkuvasti pörhistellä ja osoittaa ylemmyyttään kilpaileville uroksille.” Vastaavasti eräissä yhteyksissä on puhuttu myös ”Suomen virallisista alfauroksista”. Pelkkä rikkaus ei kuitenkaan tee miehestä alfaurosta vaan nimenomaan valta.
Miksi juuri alfa? Alfa on kreikan aakkosten ensimmäinen kirjain ja viittaa siten ensimmäisyyteen, ykkösluokkaan. Koska kreikan aakkoston viimeinen kirjain on oomega eli omega, alfauroksen mallin mukaan on kehkeytynyt myös omegauros, luuseri ja pahnanpohjimmainen.
Alfauroksen tavoin myös sana alfanaaras on viime aikoina laajentanut reviiriään eläinlauman johtajanaaraasta ihmishierarkian puolelle. Sanalla on haluttu kuvata itsetietoista, kunnianhimoista ja johtotehtäviin tähtäävää naista tai tyttöä, joka ei kumarra patriarkaalista järjestelmää vaan joidenkin – alfaurosten – mielestä uhkaa sitä.
Joissakin yhteyksissä alfauros ja -naaras ovat niin yleistyneet, että puhe pelkästään alfoista riittää.
Kirjoitus on julkaistu Sana sanasta – ajan sanojen taustaa -palstalla 25.1.2008.