Oma koti kullan kallis, sanotaan. Toisen sananparren mukaan puhuminen on hopeaa, vaitiolo kultaa. Sanalla kulta kuvataan monenlaisia muitakin tärkeitä asioita.

Rakastettu ja läheinen ihminen on kulta. Tätä ilmausta käytetään etenkin hellivänä puhuttelusanana: vaimokulta, äitikulta, poikakulta, ukkokulta, lapsikulta (kirjoitusasu myös vaimo kulta jne.). Vierastakin ihmistä voidaan kyllä puhutella kullaksi. Etenkin Länsi-Suomessa on sanottu, että joku kulkee emäntäkultia myöten tai emäntäkultien kautta. Tällä tarkoitetaan, että hän hankkii ruoka-apua emänniltä pyytelemällä, käy kerjuulla.

Velikulta merkitsee sekä rakasta veljeä että vekkulia, veitikkaa, veijaria  – kujeilijaa ja koiranleukaa. Tämmöisiä olivat myös Tuntemattoman sotilaan väsyneet taistelijat, joita hyväntahtoinen aurinko romaanin lopussa katselee: ”Aika velikultia.”

Tuttavallisena puhutteluna velikulta tarkoittaa yleensä hyvää ystävää. Sortavalan seudulla käräjiä sanottiin entisaikaan velikullan päiviksi tai velikullan markkinoiksi. Nimitys johtuu siitä, että vastaaja aneli vielä käräjäpaikalla kantajalta: ”Elä velikulta pane kannetta, sovitaa assii muite.” Nykyisin velikullan sijasta käytetään puhutteluna, esimerkiksi kirjeenaloitusfraasina, ilmausta hyvä veli.

Hyvä paha kahvikulta.

Ihmisen lisäksi sanalla kulta kuvataan ihmisen ominaisuuksia ja elämän kallisarvoisuutta. Uhkaavasta tilanteesta selviytynyt sanoo huojentuneena: ”Henkikulta sentään säästyi.” Ymmärryksensä ja ajattelukykynsä säilymistä voi kiitellä: ”On vielä tuo järkikulta tallella.” Iän myötä monilla kuitenkin ”tahtoo muistikulta pettää”.

Myös ruokaa ja nautintoaineita kuvataan kulta-sanalla. Eräässä  lehdessä esiteltiin kahvinjuonnin haittoja ja hyötyjä otsikkona ”Hyvä, paha kahvikulta”. Kahvikullan lisäksi on kansanomaisesti puhuttu myös maitokullasta ja viinakullasta. On toivottu, että halla ei vie viljakultaa, jotta saataisiin leipäkultaa.

Elämisen – etenkin teollisuuden ja maatalouden – kannalta on olemassa muitakin arvokkaita kulta-aineita. Suomen vihreä kulta tarkoittaa metsää ja puutavaraa. Musta kulta on maaöljyä.

Entä mitä on talonpojan kulta? Se on lantaa. Karjanlannan lisäksi pellon höysteeksi on käytetty myös käymälöiden alustoista lapioitua makkilantaa eli ihmiskultaa.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 1.7.2007.

Jaa