Sitruunaa ja glyseriiniä sisältävä voide on kostuttanut Suomen naisten käsiä jo ”50-vuotta”, kertoo kosmetiikkayhtiön tiedote. Juhlan kunniaksi olisi kannattanut huolitella myös vuosimäärän kirjoitusasu ja jättää yhdysmerkki pois.
Tällainen oikeinkirjoitusvirhe on viime vuosina yleistynyt. Sanomalehdessä kerrotaan ”97-vuotta” täyttäneestä kenraalista, ”175-senttiä” pitkästä missikokelaasta ja ”72-tunnin” viisumista. Iltapäivälehden mielipidesivulla kirjoittaa nimimerkki ”3-lapsen äiti vm-64”. Matkanjärjestäjä muistuttaa, että ”1-hengen huoneesta” joutuu maksamaan lisämaksun. Aivan harvinaista ei ole sekään, että numero ja lyhenne kirjoitetaan yhteen. Eräs apteekki mainostaa toimintaansa: ”Pillereitä ja palvelua 140v.”
Useimmiten näiden väärin kirjoitettujen ilmausten alkuosana on numero. Kirjaimin kirjoitettu luku osataan yleensä erottaa sitä seuraavasta substantiivista, mutta joskus Homeroskin torkahtaa. Puhekielinen virkerakenne on johtanut haastateltavaa siteeraavan toimittajan varsin omintakeiseen oikeinkirjoitukseen: ”Nokia, muistaakseni, on sata- ja montako-vuotta vanha yhtiö.”
Yhdysmerkkiä käytetään yhdyssanassa, kun sanan osana on lyhenne, kirjain tai muu merkki: atk-laite, tosite-nro, MM-kilpailut, V-aukko, %-merkki. Sama sääntö koskee yhdyssanaa, jonka osana on numero: 1800-luku, 58-paikkainen bussi, 50-vuotispäivä.
Juhlan kunniaksi olisi kannattanut huolitella myös vuosimäärän kirjoitusasu ja jättää yhdysmerkki pois.
Myös numeroalkuisten yhdyssanojen oikeinkirjoitus tuottaa nykyisin monille ongelmia. Koulutusta riittää ”1 ja 2 päiväisistä kursseista” ”4 vuotiseen kokopäiväiseen opiskeluun”. ”180 senttinen ja 75 kiloinen mies Satakunnasta etsii naisseuraa.” Kolme Naton fregattia, mm. ”tanskalainen 84 metrinen HDMS Niels Juel”, tankkaa harjoitusten yhteydessä Helsingin Länsisatamassa. Kaikkiin näihin siis kuuluu yhdysviiva.
Yhdysmerkin lisäksi tarvitaan pitempää viivaa, ajatusviivaa, kun ilmaistaan rajakohtia. Kirjoitetaan siis 15–24-vuotiaat, 17–20-asteinen jne. Ajatusviivaa ei ole tietokoneen näppäimistössä, mutta sen saa erikoiskomennolla. Kiusallista kyllä, näin tuotettu merkki saattaa tiedostoja muunnettaessa kadota taivaan tuuliin.
Numeroiden ei pidä antaa hämätä. Koska ei kirjoiteta ”viisitoistavuotta” tai ”satakaksikymmentäsenttiä”, ei siis tule kirjoittaa myöskään ”15-vuotta”, "120-senttiä", vaan 15 vuotta (viisitoista vuotta), 120 senttiä (satakaksikymmentä senttiä).
Sitruuna-glyseriinikäsivoide on pitänyt kätemme pehmeinä jo 50 vuotta. Olemme kosmetiikkayhtiölle kiitollisia tästä 50-vuotiaasta tuotteesta.
Kirjoitus on julkaistu ”50 vuotta käsien voitelua” -nimisenä Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 10.9.2002.