Jokainen koiranomistaja tahtoisi koiransa olevan terve. Koiranjalostamisessa terveys ei kuitenkaan aina tunnu olevan etusijalla. Joillekin kasvattajille koiran ulkonäkö vaikuttaa olevan terveyttä tärkeämpi kriteeri. Kuulostaa uskomattomalta, mutta on valitettavasti havaintojeni perusteella totta.
Niinpä pennunostajalle jää suuri vastuu selvittää pentuehdokkaan vanhempien terveystilanne. Viralliset terveystulokset löytyvät Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä. Järjestelmästä saatavat tiedot ovat paljolti eläinlääkärijargonia, jota ei tavan toppahousu helposti ymmärrä.
Silmässä ylimääräisiä ripsiä?
Järjestelmässä saattaa lukea, että koiralla on B/C lonkat, 103 (87%) lonkkaindeksi, 1/0 kyynäret, selkä LTV0, SP1, VA1 ja silmissä Distichiasis/Ektooppinen cilia. Onko tämä koira siis terve? Eipä sano perehtymättömälle yhtään mitään.
Googlettamalla löytyy, että B/C-lonkissa vasemmanpuoleinen lonkkanivel on lähes normaali ja oikeassa on lievä kasvuhäiriö. Jos lonkkaindeksi on yli sadan, on se parempi kuin koiralla keskimäärin. Sulkuihin merkitty luku kertoo arvosteluvarmuudesta, siis siitä, kuinka paljon tietoa indeksin laskennassa on ollut käytettävissä.
LTV0, SP1, VA1 tarkoittaa, että välimuotoisessa lanneristinikamassa ei ole muutoksia, selkärangassa todetaan pientä rappeumaa ja selän nikamista 1–2 on epämuodostuneita. Distichiasis/Ektooppinen cilia tarkoittaa, että koiran silmässä on ylimääräisiä ripsiä, jotka kasvavat luomirauhasessa tai sen vieressä.
Kuka purkaisi jargonin?
Tietojen selvittämisessä menee kauan. On katsottava molemmat pentukandidaatin vanhemmat ja ehkä myös isovanhemmat. Jos ensimmäisen ehdokkaan vanhemmat eivät olekaan terveitä, hakuja voi olla kymmeniä.
Kun jargon on purettu, on pohdittava, täyttävätkö terveystiedot omat kriteerit. Kuinka moni tällaiseen projektiin lähtee? Uskon, että valitettavan harva.
Koirien terveystietojen pitäisi olla helpommin saatavilla. Kun tiedon päälle on kasattu aimo annos jargonia, moni pelästyy eikä selvitä terveystuloksia ollenkaan. Näin ollen sairaiden koirien pentuja ostetaan ja kyseenalainen jalostustyö saa valitettavasti jatkua.
Kirjoittaja on koiranomistaja. Hän työskenteli Kotimaisten kielten keskuksessa korkeakouluharjoittelijana syksyllä 2023.