Tammikuun alku on tiedettä ja kielitietoa täynnä! Tieteen päivien tapahtumissa käsitellään muun muassa kielen normeja, tekstejä, kielitaitoa ja vanhaa kirjasuomea. Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat ovat eri rooleissa mukana seuraavissa Helsingissä järjestettävissä tilaisuuksissa, mutta viikon aikana järjestetään myös muuta kieleen liittyviä ohjelmaa. Tutustu koko ohjelmaan Tieteen päivien sivuilla!

Kotikielen Seura järjestää osana Tieteiden yötä Kielen normikioski -työpajan, jossa keskustellaan yleiskielen normeista ja kielenohjailun periaatteista. Kioskilla kerätään haastatteluiden avulla tutkimusaineistoa normeista, mutta kioskilla voi hyvin asioida ilman tutkimukseen osallistumista. Tilaisuus järjestetään torstaina 9. tammikuuta kello 17–19.

Tieteiden yössä keskustellaan myös tekstien merkityksestä kulttuurissamme ja yhteiskunnassamme. Miten tekstit syntyvät, elävät ja kääntyvät uusille kielille? Mitä käsikirjoitukset kertovat teatterista? Elämmekö itsekin virkakielen marionettiteatterissa? Tekstien äärellä viihdytään 9. tammikuuta kello 19–19.50.

Helsingin keskustakirjasto Oodin aulan Tiedekioskilla sukelletaan liikkeeseen. Suomen kielessä ajankulua kuvataan usein erilaisilla liikeilmauksilla. Kevätjuhlien ikivihreä ja jokaiselle tuttu Suvivirsi esiintyy jo vuoden 1701 Wirsikirjassa ja alkaa sanoin ”Jo joutu armas aica”. Mutta minkälaisia muita ajankulun liikemetaforia vanhasta kirjasuomesta löytyykään? Tämä selviää lauantaina 11. tammikuuta kello 14–14.30.

Tieteen päivien Nuorten päivän ohjelmaan kuuluu väittely nuorten suomen kielen taidosta. Miten englannin kielen vahva asema viihdeteollisuudessa ja sosiaalisessa mediassa vaikuttaa äidinkielen osaamiseen? Kertooko englanninkielisten sanojen lipuminen nuorten keskusteluihin suomen kielen heikosta ilmaisuvoimasta? Tilaisuuteen ilmoittautuminen on jo päättynyt.

Jaa