Erilaisista top 5 -listauksista inspiraationsa saanut juttusarja ”Viiden kärki” alkaa ilmestyä Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla ja osittain myös Youtubessa Kotus-kanavalla. Vaihtelevin aikavälein ilmestyvissä kirjoituksissa ja videoissa nostetaan teemoittain esiin Kielitoimiston sanakirjan sana-aarteita. Twitterissä käytämme aihetunnistetta #KsViidenKärki.

Helmi-maaliskuu 2022 on ollut hurjien ja kurjien uutisten aikaa. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uusi raportti ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa saivat sanakirjan toimittajan pyörittelemään synkkiä ajatuksia ja pelottavia sanoja. Tätä ensimmäistä kärkiviisikkoa yhdistää paitsi pelottavuus myös intensiteettiä lisäävä alkuosa super.

Olkaa hyvä: Viiden kärki – pelottavimmat super-sanat!

5. Superale (tai super-ale)

Ensi alkuun viattoman kuuloinen superale on tosiasiassa kaukana harmittomasta. Sana tuo mieleen paitsi ahdistavat ihmistungokset ja väenryntäykset alennuslaarien ääreen, myös ennen kaikkea kulutushysterian, luonnonvarojen loppuun kuluttamisen ja ihmiskunnan ahneuden.

Kielitoimiston sanakirjassa sanasta superale ei ole erillistä artikkelia, vaan se on esitetty hakusanan super- alla. Superale on esimerkki super-sanan käytöstä yhdyssanojen alkuosana, tavallisesti arkikielisissä ilmauksissa.

4. Supermyrkky

Supermyrkyt ovat Kielitoimiston sanakirjan mukaan erittäin vaarallisia ympäristömyrkkyjä, jotka vaikuttavat jo pieninä annoksina. Supermyrkyt, kuten dioksiini, hajoavat hitaasti ja pääsevät siksi rikastumaan ravintoketjuissa.

3. Superbakteeri

Superbakteeri otettiin hakusanaksi Kielitoimiston sanakirjaan syksyn 2021 päivityksessä. Superbakteereiksi kutsutaan antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Toimivien lääkkeiden käyminen vähiin tekee tilanteesta huolestuttavan, ja tutkijat varoittavat, että superbakteerit voivat aiheuttaa globaalin terveysuhan.

Superbakteerien vilinää. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.

2. Supertulivuori

Supertulivuori ei ole hakusanana Kielitoimiston sanakirjassa, ainakaan vielä. Kotuksessa kartutettavaan Nykysuomen sanatietokantaan sana on kuitenkin poimittu jo vuonna 2010. Maanalaiset supertulivuoret ovat selvästi suurempia kuin tavalliset tulivuoret.

Supertulivuori Nykysuomen sanatietokannassa. (Kuvaa saa suurennettua klikkaamalla.)

Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuiston alla sijaitsevassa supertulivuoressa on peräti 90 kilometriä pitkä magmakammio. Viimeksi 640 000 vuotta sitten purkautuessaan Yellowstonen supertulivuori vaikutti koko planeetan ilmastoon, ja vastaavaa on odotettavissa seuraavallakin kerralla. Purkauksen seurauksia olisivat muun muassa maanjäristykset, uusi jääkausi ja lajisukupuutot. On arveltu, että koko Pohjois-Amerikan manner peittyisi tuhkaan.

1. Supervalta

Nykyisen maailmantilanteen vuoksi pelottavimpien super-sanojen kärkeen nousee supervalta. Välitön ajankohtaisuus lisää sanan hirvittävyyttä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei jätä epäselväksi, etteikö itänaapurimme pyrkisi palaamaan edesmenneen Neuvostoliiton tapaiseksi hallitsevaksi suurvallaksi. Hirmuvaltioiden ja -hallitsijoiden olisi jo toivonut jäävän menneeseen aikaan.


Jaa