Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa mainittu kielipoliittinen ohjelma on julkaistu. Ohjelma käsittelee kotoperäisiä vähemmistökieliä – erityisesti karjalan kieltä, romanikieltä, saamen kieliä ja viittomakieliä. Kansalliskieliä eli suomea ja ruotsia tarkastellaan joulukuussa 2021 julkaistussa kansalliskielistrategiassa.

Kielipoliittisen ohjelman tavoitteita ovat kotoperäisten kielten suojaaminen, elvyttäminen, tukeminen ja vahvistaminen. Ohjelmassa on pyritty tunnistamaan eri kieliryhmien erityispiirteitä, ja kielten siirtyminen sukupolvelta toiselle halutaan turvata. Kielenelvytys sekä lasten ja nuorten kielenkäytön edistämiseen tähtäävät toimet ovatkin ohjelman keskiössä.

Ohjelmassa tuodaan esille runsaasti hyviä esimerkkejä kielten elvyttämiseksi ja vaalimiseksi, ja julkaisu sisältääkin parikymmentä toimenpidettä kielten aseman parantamiseksi ja käytön edistämiseksi. Kieliä pyritään tukemaan suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Tavoitteena on myös pysyvien rakenteiden luominen. Näistä mainittakoot valtioneuvostotason karjalan kielen asiantuntijatyöryhmä sekä kielipolitiikan foorumi, joka edistää tiedonvaihtoa vähemmistökielten ja eri kieliryhmien välillä. Tavoitteena on myös käynnistää vähemmistökielten pitkäjänteisen kielenelvytystyön organisointiin tähtäävä selvitys- ja suunnitteluhanke, johon osoitetaan erillisrahoitus.

Lisäksi kielipoliittisessa ohjelmassa tarkastellaan lyhyesti muidenkin kuin kotoperäisten kielten asemaa ja niitä koskevia haasteita. Ohjelmassa ei kuitenkaan aseteta kehittämistavoitteita muille kuin kotoperäisille kielille, vaan niitä tarkastellaan tuonnempana eri yhteydessä.


Jaa