”Paikannimet kertovat nimenantajien arvoista, kielestä ja elinkeinoista”, toteaa Kotimaisten kielten keskuksen nimistöasiantuntija Sirkka Paikkala. Hän on yksi Kotiseutututkimuksen ABC -käsikirjan kirjoittajista.

Suomen Kotiseutuliitto on toteuttanut käsikirjan kotiseutututkijoiden avuksi. Nettikäsikirja on maksuton opas, joka koostuu alan tutkijoiden kirjoittamista artikkeleista.

Myös kieleen liittyvää paikallisuutta

Kotimaisten kielten keskuksesta eli Kotuksesta kirjan kirjoittamisessa on ollut mukana Sirkka Paikkalan lisäksi murreasiantuntija Heikki Hurtta. Käsikirjan nimistöosuuden kirjoittaja Paikkala kertoo, että Kotuksen kirjoittajat ovat valottaneet muun muassa keskeisimpiä lähteitä, joita kieli- ja murreasioiden ja nimistön selvittämiseen löytyy ja tarvitaan.

”Kotiseutukirjoissa käsitellään paikallishistorian lisäksi mielellään myös kieleen liittyvää paikallisuutta”, toteaa Paikkala. ”Paikannimet viestivät paitsi nykyoloista myös aiemmasta elämästä: alueen asuttamisesta, elinkeinoista, arvoista, nimenantajien ja -käyttäjien kielestä. Lisäksi paikannimet kertovat maantieteellisistä oloista ja niiden muuttumisesta.”

Käyttäjien palaute otetaan huomioon

Kirja on toteutettu perinteistä poiketen verkossa. Näin teos on mahdollisimman monen ulottuvilla, ja sen päivittämisen on tarkoitus olla helppoa. Kirjan toimittaja, dosentti Lassi Saressalo lupaa, että käsikirjaa täydennetään käyttäjien palautteen perusteella. 

Opas perehdyttää käyttäjäänsä nimistön ja murteiden tutkimuksen lisäksi myös karttoihin tutkimuksen välineenä. Se antaa perustietoja ja lisävinkkejä sukututkimukseen sekä Internetin ja lähteiden käyttöön.

Lisäksi tutkijat kertovat, kuinka kotiseutukirjallisuutta tuotetaan ja painatetaan tai kuinka kirjallisuuden pohjalta on mahdollista tehdä nettisovelluksia. Helppotajuisuudestaan huolimatta opas palvelee myös ammattihistorioitsijoita.

Kuva: Suomen Kotiseutuliitto


Jaa