Siirry sisältöön

Instagram-tilillä Kielen juhlaa 75 julkaistiin maalis-huhtikuussa 2020 monenlaista sisältöä, jota esitellään tässä koosteessa.


Teema: nimet

Alkukevään teemana Instagram-tilillämme olivat nimet ja nimistönhuolto. Teema näkyi sekä yksittäisissä päivityksissä että tilin Tekijät esiin -sarjassa. Myös osa kielivinkeistä ja perjantaitypoista oli nimistöaiheisia.

Hyödynnä nimijulkaisuja!

Nimiteeman merkeissä esiteltiin Kotimaisten kielten keskuksen näppäriä nimijulkaisuja: Asutusnimihakemistoa, Suomalaista paikannimikirjaa sekä Eksonyymit-julkaisua, johon on koottu suomenkielisiä ulkomaiden paikannimiä. Seuraavassa katkelma Asutusnimihakemistoa koskevasta päivityksestä:

Missä on Iso-Syöte? Tarvitaanko nimessä viivaa vai ei? Taipuuko Iso? Sanotaanko Laukaalla vai Laukaassa? Entä miksi kutsutaan Virroilla asuvaa? Vastaukset näihin kysymyksiin tarjoaa Asutusnimihakemisto, jossa on lähes 23 000 kunnan, kylän, kaupunginosan ja asuinalueen nimeä.

Asutusnimihakemiston etusivu. Kuvakaappaus.

Etymologiaa ja epäselviä lyhenteitä

Tilillä kerrottiin Mäntsälän Kakarlammin nimen alkuperästä ja paikannimien etymologisesta tutkimuksesta. Lammen nimi ei tule kakaroista ’lapsista’, vaan taustalla on kansanomainen linnunnimitys kakari, joka on tarkoittanut sekä kaakkuria että kuikkaa.

Kakarlammi Mäntsälässä. Kuva: Tiina Manni-Lindqvist, Kotus.
Mäntsälän Kakarlammi. Kuva: Tiina Manni-Lindqvist, Kotus.

Lisäksi tilin seuraajia muistutettiin nimilyhenteiden käytön ongelmista. Tekstissä ja puheessa kannattaa suosia viranomaisen, järjestön tai palvelun koko nimeä lyhenteen sijaan. Lyhenne ei sellaisenaan kerro mitään kohteestaan, vaan se täytyy aina ensin opetella erikseen.

Lyhenteet ovessa. Kuvassa lukee: RVL, AKT, PAU, IAU, Veturimiesten liitto, SM-U, SLSY
Osaatko sanoa, mitä tahoja tai palveluja oven takana on? Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Nimistönhuoltajan päivä

Huhtikuussa seuraajat pääsivät tutustumaan nimistönhuoltaja Ulla Onkamon työpäivään kotikonttorilla. Päivän askareisiin kuului muun muassa Hyvän nimistön oppaan kirjoittamista, ohjepankin päivitystä ja nimiasiantuntijoiden viikkopalaveri.

Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Nimistönhuoltaja Ulla Onkamon etäpäivä alkaa. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Aloitan työt kirjoittamalla ohjetta oppilaitosten nimien muodostamisesta Hyvän nimistön oppaaseen.

Hyvä oppilaitoksen nimi kertoo kuulijalle, missä oppilaitos sijaitsee ja minkä tason koulutusta sieltä saa.

Nimen perustehtävän lisäksi ohjeessa pitää ottaa huomioon ainakin oikeinkirjoitus, helppokäyttöisyys, pysyvyys, nimen kieli, muistonimet, yhdistyvien oppilaitosten nimet ja toimipisteiden nimet.

Tietovisat

Myös henkilönnimet pääsivät nimiteemassa näkyviin, kun tilin tarinoissa julkaistiin etu- ja sukunimiaiheinen tietovisa. Tiedätkö sinä, kuinka monta etunimeä Suomessa saa antaa lapselle? Vastaus selviää alla olevasta kuvakaappauksesta.

Kuinka monta etunimeä Suomessa saa antaa lapselle? 3 vai 4?
Laki muuttui vuoden 2019 alussa. Nykyisin nimiä saa antaa neljä, edellisen lain aikana kolme.

"Siitä tulikin Laura Jenna Ellinoora Aleksandra Jurvanen..."

Agricolan päivän kunniaksi tilin seuraajat saivat osallistua oikeinkirjoitusvisaan, jossa kysyttiin muun muassa liputuspäivän nimen oikeinkirjoituksesta ja pitkäperjantai-sanan taivutuksesta (sekä pitkänäperjantaina että pitkäperjantaina ovat oikein). Yksi kysymyksistä koski pilkutusta ilman-sanan yhteydessä.

Pilkku vai ei? "Ilman kunnon mämmirovetta, pääsiäinen on pilalla" vai "Ilman kunnon mämmirovetta pääsiäinen on pilalla"?

Kielitoimiston sanakirja: rove = tuokkonen = tuohesta tehty pienehkö nelikulmainen astia
Ilman-rakennetta ei eroteta muusta lauseesta pilkulla.

Juhlahumua ja vappuilottelua

Kielitoimiston ohjepankki täytti viisi vuotta 9.4.2020. Juhlan kunniaksi tilin seuraajilta kysyttiin, mitä he ovat viimeksi tarkistaneet ohjepankista. Päänvaivaa olivat aiheuttaneet muun muassa heittomerkin käyttö, kumppani-sanan monikon taivutus, tapahtumien nimien alkukirjain ja pilkutus. Vuonna 2020 pankissa oli huhtikuun loppuun mennessä käyty jo yli kaksi miljoonaa kertaa!

Kysyimme eilen, mitä katsoitte viimeksi Kielitoimiston ohjepankista. Tässä vastauksianne!
Mitä tarkistit ohjepankista viimeksi?

Heittomerkin käyttöohjeen

Heittomerkillä onkin monta tehtävää. Vokaalien välissä: rei'itin, raa'at. Vierasperäisissä sanoissa: Bordeaux'ssa, show'hun. Poiston merkkinä esim. runoissa.

Vappuna Instagramin päivittäjät testasivat, mikä kalalajin nimitys nostaisi parhaiten hymyn huulille. Taustalla oli Kotimaisten kielten keskuksen saama palaute, jossa ihmeteltiin, miksi valokuvattaessa käsketään sanomaan ”muikku”, vaikkei sana synnytä kasvoille hymynkaltaista ilmettä. Seuraajat saivat äänestää muikun korvaajaa neljästä kalalajista: hauki, sampi, silli ja törö. Voiton vei ylivoimaisesti silli. Onnittelut juhlapöytien herkulle!

Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Miltä silli näyttää äännettynä? Kuva: Henna Leskelä, Kotus.
Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Miltä törö näyttää äännettynä? Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.

Tekijät esiin

Sarjassa esiteltiin vuoden mittaan entisiä ja nykyisiä Kielitoimiston ja kielenhuollon merkkihenkilöitä. Maalis-huhtikuussa esiin pääsivät paikannimien parissa urakoineet Viljo Nissilä ja Tiina Manni-Lindqvist. Aprillipäivänä äänensä sai kuuluviin myös tosielämän kielenhuoltajien kauhu, karikatyyrihahmo Raisa Nyyliö-Hinkkari.

Viljo Nissilä

Viljo Nissilä oli suomalaisen paikannimistön syvällinen tuntija.

Nissilä (1903–1986) toimi vuodesta 1958 sanakirjasäätiön nimistöjaoksen arkistonhoitajana ja myöhemmin Suomen nimiarkiston johtajana aina Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen perustamiseen saakka 1976. Hän oli myös ensimmäinen nimistöalan professuurin haltija Suomessa.

Viljo Nissilä oli suomalaisen nimistöntutkimuksen ja -huollon uranuurtaja. Hän oli mm. panemassa alulle systemaattista Maanmittaushallituksen karttojen paikannimistön tarkistusta vuonna 1959. Tarkistusyhteistyö jatkuu yhä 60 vuotta myöhemmin.

Nissilä osallistui myös kansainväliseen nimistönhuoltotyöhön alusta asti: vuonna 1967 hän oli mukana Suomen edustajana YK:n järjestämässä ensimmäisessä paikannimikonferenssissa Genevessä.

Viljo Nissilä oli ainutlaatuisen ahkera paikannimien kerääjä. Keruut alkoivat vuonna 1931 ja jatkuivat 40 vuotta. Tuloksena on Nimiarkistoon tallennettu ylittämätön määrä nimitietoa, 60 000 nimilippua.

Viljo Nissilä haastattelee Nestori Simolaa Hauholla 1968. Kuva: Kotuksen arkisto.
Viljo Nissilä haastattelee Nestori Simolaa Hauholla 1968. Kuva: Kotuksen arkisto.
Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Viljo Nissilä teoksessa Suomalaista nimistöntutkimusta: "Vasta kokeneelle kerääjälle nimet alkavat puhua." Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Tiina Manni-Lindqvist

Rakkaudesta paikannimiin!

Tiina Manni-Lindqvist työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa erityisasiantuntijana ja nimistönhuoltajana. Hän aloitti Kotus-uransa opintojen ohessa tuntityöläisenä syksyllä 1982.

Ensimmäisenä työtehtävänään Tiina vaihtoi uusiin Nimiarkiston lippaita, joissa säilytetään paikannimitietoja sisältäviä nimilippuja. Pölyistä hommaa! Muita aloittelevan nimistöasiantuntijan tehtäviä olivat muun muassa nimilippujen kopioiminen, aakkostaminen ja leimaaminen.

Tiina on ehtinyt pitkän uransa aikana antaa nimineuvontaa, kouluttaa maanmittausinsinöörejä ja päivittää sekä Kielitoimiston ohjepankkia että Kotuksen verkkosivuja. Hän on ollut mukana tekemässä lukuisia nimiaiheisia julkaisuja, kuten Asutusnimihakemistoa, jonka vastaava toimittaja hän on. Varsinkin 1980-luvulla Tiinan kesiin kuului usein nimestys eli paikannimien keruu Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Nykyisin Tiinan päätöitä ovat Asutusnimihakemiston päivitys ja karttanimistön tarkistus, jota Kotuksessa tehdään Maanmittauslaitoksen toimeksiannosta. Uusi mukava tehtävä on nimien alkuperää selittävien lyhyiden juttujen kirjoittaminen Kotuksen verkkosivuille.

Tiinan harrastuksia ovat luonnossa liikkuminen sekä kissan ja puutarhan rapsuttelu.

Tiina Manni-Lindqvist kartantarkistustyössä. Kuva Charlotta af Hällström-Reijonen, Kotus.
Tiina Manni-Lindqvist kartantarkistustyössä. Kuva: Charlotta af Hällström-Reijonen, Kotus.
Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Tiina Manni-Lindqvist Kielikellossa: "Karttanimet ovat osa nimistökulttuuria ja paikannimiperinnettä, mutta myös osa jokapäiväistä kielenkäyttöä." Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Raisa Nyyliö-Hinkkari

Kielitajun loukkaaminen kriminalisoitava!

Päivää, olen Raisa Nyyliö-Hinkkari, pitkän ja kuivakan linjan kielenhuoltaja. Aloitin urani Kielitoimiston korjauslukumerkkivaraston vara-apulaisen avustajana. Nykyään toimin kielenkyyläyksen ylipäällikkönä.

Työssäni olen keskittynyt erityisesti pölyisten ja stereotyyppisten kielenhuoltokäsitysten vaalimiseen. Olen esittänyt suomen kielen lautakunnalle, että tekisimme kansalaisaloitteen kielitajun loukkaamisen kriminalisoimiseksi ja sakotusoikeuden myöntämiseksi kielipoliisin tutkinnon suorittaneille kielenhuoltajille.

Rakastan genetiiviattribuutteja ja täsmällisiä viittaussuhteita. Haaveilen moi-tervehdyksen eliminoimisesta ja alkaa tekemään -normin palauttamisesta entiselleen.

Vapaa-aikani kuluu kissaa silittäessä ja kaktuksia kasvattaessa. Salainen paheeni on korjauslakkapullon tuoksuttelu!

Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Karikatyyrihahmo Raisa Nyyliö-Hinkkari. Kuva: Olli Onkamo.
Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Raisa Nyyliö-Hinkkari kielenhuoltokoulutuksessa: "Jos sanot enään, vedän herneen nenään." Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Kielivinkki

Sarjassa jaettiin oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja nimiohjeita. Alkukevään kielivinkeissä käsiteltiin muun muassa numeroilmauksia, yhdysviivan käyttöä ja sanojen uusimaalainen ja piknik oikeinkirjoitusta. Vinkkien aiheista voi lukea lisää Kielitoimiston ohjepankista. Tässä on nähtävillä Instagram-päivitysten kuvia; niiden lisäksi vinkkeihin kuuluu lyhyt kuvatekstiosio, jossa suosituksesta kerrotaan enemmän.

Kielen juhlaa 75 -kielivinkki Instagramissa: WC-paperin myynti lisääntyi 22,5 % viime viikkoon verrattuna. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.
Kielen juhlaa 75 -kielivinkki Instagramissa: Oikeassa tosi-tv-tähdessä on kaksi yhdysviivaa! Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Perjantaitypo

Perjantaisin Instagram-tilillä hassuteltiin lyöntivirheillä. Perjantaitypot antavat hölynpölytietoa lyöntivirheiden merkityksistä, käytöstä ja tyylisävyistä sanakirjatyyliin. Sarja perustuu toukokuussa 2019 julkaistuun Kotus-blogin kirjoitukseen Kilitoimiston typosanakirja.

Maaliskuussa tilin seuraajat saivat ehdottaa lyöntivirheitä, joiden merkityksenselityksen he haluaisivat nähdä Perjantaitypo-sarjassa. Kysely poiki iloksemme muun muassa Pulustusvoimat ja toruntatoimenpiteet. Näiden kahden uuden sanan ohella tilin seuraajat saivat tutustua myös kaunakirjallisuuteen ja ratakisuun, joita ei ole typosanakirjassa.

  • kaunakirjallisuus kirjallisuuden laji, jossa negatiiviset tunteet kirjoitetaan kertomukseksi. Raivohuoneet ja kaunakirjallisuus pyrkivät ehkäisemään negatiivisten tunteiden patoamista.
  • Pulustusvoimat kestävästä pulutaloudesta vastaava viranomainen.Uudenmaan pulukanta on ennätysmäisessä kasvussa. Sen vuoksi eduskunta on päättänyt, että pulustuskausi alkaa tänään 27.3. Pulustusvoimat valvoo rajoitusten noudattamista.
  • toruntatoimenpiteet pol.hallinnon toimenpide, jolla pyritään kansalaisia julkisesti nuhtelemalla vaikuttamaan heidän käyttäytymiseensä, paremmin: toruntatoimi. Tutkimuslaitoksessa havaittiin, etteivät toruntatoimenpiteet ole tehokkain tapa saada kansalaisia noudattamaan suosituksia.
  • ratakisu slg.nuori nainen, joka käy säännöllisesti baareissa ja yökerhoissa, vrt. lähteä radalle ’lähteä baariin, lähteä juomaan alkoholia’.
Kielen juhlaa 75 -perjantaitypo Instagramissa: toruntatoimenpiteet. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.
Kielen juhlaa 75 -perjantaitypo Instagramissa: toruntatoimenpiteet 'hallinnon toimenpide, jolla pyritään kansalaisia nuhtelemalla vaikuttamaan heidän käyttäytymiseensä'. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.

Linkkejä

Jaa