Instagram-tilillä Kielen juhlaa 75 julkaistiin tammi-helmikuussa 2020 monenlaista hyödyllistä ja hauskaa sisältöä, jota esitellään tässä koosteessa.
Kielivinkki
Sarjassa jaettiin oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja nimiohjeita. Ensimmäiset kuusi kielivinkkiä käsittelivät muun muassa numeroilmauksia, lyhenteitä, yhteen ja erilleen kirjoittamista ja Runebergin päivää. Kielivinkkien aiheista voi lukea lisää Kielitoimiston ohjepankista. Tässä on nähtävillä Instagram-päivitysten kuvia; niiden lisäksi vinkkeihin kuuluu lyhyt kuvatekstiosio, jossa oikeinkirjoitussuosituksesta kerrotaan enemmän.
![Tekstilaatikko, jossa lukee: 75 vuotta mutta 75-vuotias.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8121/kielivinkki_75vuotta-807x807.png)
![Tekstilaatikko, jossa lukee: suomen kieli mutta suomenkielinen.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8122/kielivinkki_suomenkieli-807x807.jpg)
![Tekstilaatikko, jossa lukee: TPS:ssä, tv:n, oy:hyn – muista kaksoispiste!](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8123/kielivinkki_koostelyhenteet-807x807.png)
![Tekstilaatikko, jossa lukee: Runebergin päivän kunniaksi runebergintorttuja.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8124/Kielivinkki_torttu-807x807.png)
Teema: neuvonta
Tammi-helmikuussa Instagramissa oli teemana kieli- ja nimineuvonta. Sen tiimoilta tutustuttiin neuvonnan klassikkokysymyksiin, tietovisailtiin sekä päästiin seuraamaan kielineuvojan työpäivää.
Neuvonnan klassikkokysymykset
Teeman kunniaksi tilillä esiteltiin kieli- ja nimineuvonnan kestoaiheita. Monet kielikysymykset ovat ”ikuisia” ja toistuvat Kielitoimiston neuvonnassakin. Tällainen on esimerkiksi kysymys ketä-sanan käytöstä. Monilla murrealueilla ketä-sanalla on myös merkitys ’kuka’: Ketä tuli? Yleiskielen vastine on Kuka tuli?
![Kirje Kielitoimiston neuvontaan 16.1.1945:
"Koulussani jokainen lapsi käyttää sanaa ketä sanan kuka tilalla. Saman virheen olen kuullut Turussa lapsilla ja jo aikuisillakin. Tämä korjaus olisi siis esitettävä yleisesesti koko paikkakunnalla Turun seudulla.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8125/keta_1945_neuvonta-807x807.png)
![Kysymys Kielitoimiston neuvontaan 2019:
"Kollega väitti töissä, että ketä on nykyään OK kuka-sanan tilalla. Pohdimme ilmausta Kuka/ketä on sinun lempikirjailijasi? – Onko totta, että näitä muotoja voi käyttää rinnakkain?"](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8126/keta_2019_neuvonta-807x807.png)
Vuosikymmeniä kieli- ja nimineuvonnan asiakkaita on askarruttanut myös kaksi tunteitakin herättänyttä paikannimikysymystä, joihin on vastattu neuvonnoissa jopa satoja kertoja: 1. Miten taivutetaan nimeä Iso-Britannia? 2. Kumpi on oikein, Viro vai Eesti?
Suosituksen mukaan adjektiivi ulkomaiden paikannimien alussa taipuu. Sanotaan siis Isossa-Britanniassa kuten Uudessa-Seelannissa. Eteläisen naapurimaamme nimi puolestaan on suomessa virallisesti Viro.
![Kysymys nimestä Iso-Britannia Kielitoimiston neuvontaan v. 1990. Kysyjän nimi on peitetty. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8127/Iso-Britannia_2_sensuroitu-807x537.png)
Neuvontavisa
Kielineuvontateemaan kuului myös tietovisa, jossa esitettiin tilin seuraajille kiperiä neuvonta-aiheisia kysymyksiä. Yksi kysymyksistä koski neuvonnan aloittamista vuonna 1945.
![Instagram-kysely, jossa lukee:
Kielitoimisto neuvontapalveluineen avattiin vuonna 1945. Millä tavalla ensimmäinen yhteydenotto saatiin?
- Lankoja pitkin
- Kirjeitse
- Toimiston ovesta](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8128/neuvontavisa_kuvakaappaus1.jpg)
![Instagram-kyselyn vastaus: Toimiston ovesta. Totta se on. Neuvonnan ensimmäinen asiakas, eräs insinööri, asteli Kielitoimiston ovesta sisään.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8129/neuvontavisa_kuvakaappaus2.jpg)
Neuvojan päivä
Lisäksi tilillä nähtiin hetkiä kielineuvojan työpäivästä. Tässä muutama kuvakaappaus videoista.
![Kielineuvoja Henna Leskelä saapumassa töihin. Kuvassa lukee: Iloisin mielin töihin! Tänään tilillä tarinoin siis minä, Henna Leskelä. Kielineuvonta on yksi työtehtävistäni, ja nyt kohdalleni osuikin oikein neuvonnan superviikko, kun pari kollegaa on lomalla.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8131/neuvojanpaiva1-807x1193.jpg)
![Keskeiset neuvonnassa käytettävät lähteet ovat nykyään verkossa, mutta tänään oli tarvetta myös perinteisille kirjoille – kuten usein on!
Kuvassa kasa kirjoja: Uudissanasto 80, Suomen kielen perussanakirja, Nykysuomen etymologinen sanakirja, Suomen sanojen alkuperä, Lääketieteen termit ja Kienehuollon käsikirja.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8177/neuvojanpaiva8.jpg)
Tekijät esiin
Sarjassa esiteltiin vuoden mittaan entisiä ja nykyisiä Kielitoimiston ja kielenhuollon merkkihenkilöitä. Sarjan aloittivat Kielitoimiston ensimmäinen johtaja Lauri Hakulinen ja Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää.
Lauri Hakulinen
Kuka keksi muovin? Kunnia kuuluu Kielitoimiston ensimmäiselle johtajalle Lauri Hakuliselle. ⠀
Englannin plastic-sanan vastine oli suomessa aluksi plastikki, mutta sen löi laudalta Hakulisen ehdotus muovi (1947). Se on johdettu verbistä muovata.⠀
Superaktiivinen Hakulinen (1899–1985) oli paitsi sanaseppä myös käytännön kielenhuoltaja ja merkittävä kielentutkija, joka ehti toimia mm. suomen kielen kielilautakunnan jäsenenä, Virittäjä-lehden päätoimittajana, Kotikielen seuran esimiehenä, Sanakirjasäätiön johtajana sekä suomen kielen professorina. Hakulisen kirja Suomen kielen rakenne ja kehitys on yhä suomen kielen asiantuntijoiden ahkerasti käyttämä hakuteos.
![Miehet nuotion ääressä. Äänitysmatka Sotkamon, Kuhmon, Suomussalmen ja Kuusamon pitäjiin. Keskellä Lauri Hakulinen. 1951. Kuva: Jouko Hautala. Museovirasto.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/7406/Miehet_nuotion_aaressa._Aanitysmatka_Sotkamon_Kuhmon_Suomussalmen_ja_Kuusamon_pitajiin._Keskella_Lauri_Hakulinen._1951._Kuva_Jouko_Hautala._Museovirasto..jpg)
![Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Lauri Hakulinen Kauppalehdessä v. 1944. "Äidinkieli on ihmiselle läheisempi kuin hänen paitansa." Kuva: Henna Leskelä, Kotus.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8143/hakulinen_lainaus-807x807.png)
Salli Kankaapää
Viimeinen Kielitoimiston johtaja?
Hei! Olen Salli Kankaanpää, Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osaston johtaja vuodesta 2006. Minua voinee sanoa viimeiseksi Kielitoimiston johtajaksi, sillä hakiessani tehtävään hakuilmoituksessa mainittiin myös Kielitoimiston johtajan titteli. Organisaatiotasolla Kotuksen toimistot oli nimetty osastoiksi jo paljon aiemmin.⠀
Urani alkoi Kielitoimistossa 1980-luvulla kielentarkistajana ja kouluttajana. Myöhemmin toimin myös virkakielen huoltajana ja kielineuvojana. Vuonna 2006 väittelin tohtoriksi hallinnon kielestä.⠀
Olen suomen kielen lautakunnan jäsen ja Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan päätoimittaja. Lisäksi olin mukana tekemässä Suomen kielen tulevaisuus -toimintaohjelmaa ja Hyvän virkakielen toimintaohjelmaa.⠀
Harrastuksiani ovat teatteri, pilates ja lumikenkäily. Koska täällä Etelä-Suomessa ei nyt juhlavuotemme alussa ole lunta, kuvani on viime keväältä Keski-Suomesta.
![Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Salli Kankaanpää lumikenkäilemässä. Kuva: Salli Kankaanpään kotialbumi.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8162/tekijatesiin_salli_neliompi-807x681.jpg)
![Kielen juhlaa 75 -Instagram-tili: Salli Kankaanpää Terminfossa v. 2015. "Kielenhuollon tarkoitus on tehdä kielen käyttämisestä yksinkertaisempaa." Kuva: Henna Leskelä, Kotus.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8145/tekijatesiin_salli_sitaatti-807x807.png)
![Perjantaitypo: Kilitoimisto. Vuohen poikasten hyvinvointia valvova eläinsuojeluviranomainen.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8168/kilitoimisto_perjantaitypo_kuvakaappaus_rajattu-403x433.jpg)
Perjantaitypo
Perjantaisin Instagram-tilillä hassuteltiin lyöntivirheillä. Perjantaitypot antavat hölynpölytietoa lyöntivirheiden merkityksistä, käytöstä ja tyylisävyistä sanakirjatyyliin.
Sarja perustuu toukokuussa 2019 julkaistuun Kotus-blogin kirjoitukseen Kilitoimiston typosanakirja. Kirjoituksesta tuttujen lyöntivirheiden lisäksi Instagramissa julkaistiin myös kokonaan uusia merkityksenselityksiä, joita kertyi tammi-helmikuussa viisi:
- Europarlamenttivaarit eläkkeelle jääneiden Euroopan parlamentin suomalaisten jäsenten yhdistys. Europarlamenttivaareja on arvosteltu siitä, ettei yhdistyksen nimi ole sukupuolineutraali.
- kalavelan päivä helmikuinen kalavelkojen tasauspäivä, jolloin on sallittua kostaa naapureille kaikki edellisen vuoden aikana koetut vääryydet. Kalavelan päivän kehittäjän Elias Lehmusjuuren mukaan päivä puhdistaa ilmaa ja ylläpitää naapurisopua.
- Kilitoimisto vuohen poikasten hyvinvointia valvova eläinsuojeluviranomainen.
- laiskiaispulla erittäin hitaasti sulava leivonnainen. Jos ruuanlaitto ei huvita, proteiini- ja kuitupitoinen laiskiaispulla pitää nälän loitolla.
- välikusihaalari ark. festivaaleille suunniteltu erikoishaalari, jossa käyttäjän virtsa johdetaan haalarin tyhjennettävään välikerrokseen lämmittämään pakaroita, nivusia ja sukuelimiä.
![Perjantaitypo: laiskiaispulla. Kuvassa laiskiainen ja pulla.](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8164/laiskiaispulla_1.jpg)
![erittäin hitaasti sulava leivonnainen
"Jos ruuanlaitto ei huvita, proteiini- ja kuitupitoinen laiskiaispulla pitää nälän loitolla."](https://kotus.fi/wp-content/uploads/migraatio/8165/laiskiaispulla_2.jpg)