Siirry sisältöön

Kielitoimiston ohjepankki

Kielitoimiston ohjepankki sisältää yleiskieltä koskevia oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja nimiohjeita. Niitä päivitetään ja lisätään tarpeen mukaan. Samalla sivustolla on saatavilla myös hyvän virkakielen ohjeita sekä kaksikielinen Hyvän nimistön opasNamnplaneringsguiden.

Suomen yleiskieltä kuvaava Kielitoimiston sanakirja on hyvä pari Kielitoimiston ohjepankille. Sanakirja antaa tietoa sanojen merkityksistä, käytöstä ja tyylisävyistä samoin kuin taivutuksesta ja oikeinkirjoituksesta.

Kielikello

Kielikello on Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema lehti, jossa kirjoitetaan yleistajuisesti kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä. Vuonna 1968 perustettu Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille. Vuodesta 2018 alkaen lehti on ilmestynyt vain verkossa, jossa se on maksutta kaikkien luettavissa.

Kielineuvonta

Kielenhuollon asiantuntijat vastaavat kysymyksiin, jotka koskevat esimerkiksi oikeinkirjoitusta, kielioppia, sanojen käyttöä ja merkityksiä tai lauseiden muotoilua eri yhteyksissä. Kysymyksiä voi esittää puhelimitse tai kysymyslomakkeella verkossa. Kotimaisten kielten keskuksessa tarjotaan myös nimineuvontaa, virkakielineuvontaa ja ruotsin kielen neuvontaa.

Koulutus

Kotimaisten kielten keskus tarjoaa koulutusta ja monenlaista apua tekstien ja kirjoituskäytäntöjen kehittämiseen. Järjestämme koulutusta erityisesti tekstin selkeydestä ja sävystä, mutta myös kielioppia ja oikeinkirjoitusta koskevista kysymyksistä.

Iso suomen kielioppi -teoksen kansikuva.

Kielenhuolto- ja kielioppiteokset

Iso suomen kielioppi (ISK) on laaja, kielitieteelliseen tutkimukseen perustuva suomen kielen rakenteen kuvaus. Se on kuvaileva kielioppi eikä anna kielenkäytön ohjeita. Teos ilmestyi vuonna 2004 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana, ja siitä tehtiin Kotimaisten kielten keskuksessa verkkoversio (VISK) vuonna 2008.

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas (korjattu painos 2017) esittää kielenhuollon suositukset muun muassa välimerkeistä, yhdyssanoista ja alkukirjaimen valinnasta. Ohjeet ovat yleistajuiset, ja esimerkkejä on runsaasti. Tätä nykyä ajantasaiset oikeinkirjoitusohjeet ovat saatavilla Kielitoimiston ohjepankissa.

Kielitoimiston kielioppiopas (korjattu painos 2017) tarjoaa yksissä kansissa runsaasti tietoa yleiskielen vaihtelevista muodoista. Opas vastaa monentyyppisiin kieliopillista vaihtelua koskeviin kysymyksiin. Kielen kirjoa tarkastellaan myös yleiskielen ja puhekielisen kirjoittelun rajapinnan näkökulmasta. Lisäksi keskeisellä sijalla on tyyli: mikä on neutraalia asiatyyliä ja mikä rennompaa asiatyyliä? Myös Kielioppioppaan sisältöjä on mukana Kielitoimiston ohjepankissa.

Miten alkaa tekemään pääsi lopulta yleiskielen ilmaukseksi?

Taru Kolehmaisen teoksessa Kielenhuollon juurilla. Suomen kielen ohjailun historiaa (2014) selvitetään nykyisten kielenhuollon suositusten taustaa. Kirjassa pureudutaan moniin julkisuudesta tuttujen kielenhuoltokysymysten taustoihin. Esimerkiksi: Kuinka haltia voitti haltijan? Millaista kiistaa käytiin kehon ja ruumiin välillä? Miten alkaa tekemään pääsi lopulta yleiskielen ilmaukseksi? Yksittäisten ohjeiden ohella teoksessa käsitellään kielilautakuntien, Kielitoimiston sekä kielenhuollon vaikuttajien historiaa. Lisäksi tarkastellaan suomen kielen huollon periaatteita ja niiden yhteyttä kielenohjailun kansainvälisiin aatteisiin.

Jaa