Kielessä on joitain rakenteita, joiden kohdalla kielenkäyttäjä saattaa empiä, käytetäänkö sanasta nominatiivia eli perusmuotoa (kevät) vai genetiiviä eli n-loppuista muotoa (kevään). Yksi tällainen on välttämättömyyttä ilmaiseva nesessiivirakenne.
Välttämättömyyttä ilmaisevia verbejä ja verbirakenteita ovat esimerkiksi täytyy, pitää, tulee, on pakko, on oltava ja on välttämätöntä. Niiden yhteydessä tekijään, kokijaan tms. viittaava subjekti on yleiskielessä tavallisesti genetiivimuodossa:
Luottamuksen täytyy olla luja. (Ei: ”Luottamus täytyy olla”)
Oven on oltava auki koko ajan. (Ei: ”Ovi on oltava”)
Joskus genetiivin sijaan näkee käytettävän nominatiivia, myös asiateksteissä. Tämä ei ole yleiskielen suosituksen mukaista.
”Kaikki pitäisi olla hyvin.” (Yleiskielessä: Kaiken pitäisi olla)
”Langat täytyy olla opettajan käsissä.” (Yleiskielessä: Lankojen täytyy olla)
Nominatiivimuoto on tavallinen puhekielessä, ja sitä esiintyy vanhastaan joissain murteissa.
On kuitenkin yksi lausetyyppi, jossa välttämättömyyden ilmauksissa käytetään nominatiivia (työrauha) tai partitiivia (ruokaa). Kyse on esittelylauseesta (pihalla on autoja), jossa esiteltävä asia on lauseen loppupuolella:
Eduskunnassakin tulee olla työrauha.
Siellä on pakko olla ruokaa tarjolla.
Genetiivi vai nominatiivi: tien vai tie pitäisi olla kunnossa?
Välttämättömyyden ilmauksissa (kuten täytyy, on pakko, on oltava) tekijää, kokijaa tms. tarkoittava subjekti on yleiskielessä genetiivimuodossa (työn, mielenosoittajien).