Ah allergiaa ja vahvoja tuoksuja! Kesäkuun videoblogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti juttelevat kasveihin liittyvistä uudissanoista tuoksukki ja sammari.
Tuoksukki: vanha ja uusi sana
Ilmaston lämpenemisen myötä Suomeen on leviämässä pujolle sukua oleva tulokaslaji tuoksukki. Siitepöly on vielä voimakkaampaa kuin pujon siitepöly ja kiusaa allergikkoja syys-lokakuussa.
Tuoksukki-nimi on ollut pitkään tuttu kasvitieteilijöille mutta alkaa nyt levitä suurenkin yleisön tietouteen. Nimi on muodostettu tuoksu-sanasta -kki-johtimella, joka on tavallinen etenkin kukkien nimissä (kaunokki, leinikki ja orvokki).
Suomenkielinen tuoksukki on hellittelevä nimitys ärhäkälle kasville. Tieteellinen nimi Ambrosia tulee kreikan ’kuolematonta’ tarkoittavasta sanasta, ja tuoksukkeja onkin vaikea hävittää.
Samettikukka eli sammari
Kotipuutarha-lehdessä käytettiin samettikukasta lempinimeä sammari. Se ovat keltaisen ja oranssin sävyinen, vahvatuoksuinen kukka, jota käytetään koristekäytön lisäksi muun muassa salaattiin, kasvivärjäykseen ja karkottamaan tuholaisia kasvimaalta.
Sammari-sanaa on aiemmin käytetty monikossa ja merkityksessä ’samettihousut’, jotka mainitaan esimerkiksi Irwin Goodmanin kappaleessa Oli simmarit, sammarit, kummarit ja pipo. Sammari-sananlopussa on -Ari-slangijohdin, jonka avulla sanaa samettihousut tai samettikukka on lyhennetty. Sanavartalon m-konsonantti on lyhenteessä vielä geminoitunut. Muita -Ari-slangijohtimen avulla muodostettuja lyhenteitä ovat vaikkapa hodari, ostari ja häläri.
Sammarit on mukana Kielitoimiston sanakirjassa tarkoittamassa samettihousuja, ja sanan tyylisävy on arkinen. Sanakirjassa ei kuitenkaan ole harvinaisempaa samettikukka-merkitystä.