Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) sivuilla on julkaistu teemakooste vaaleista ja äänestämisestä. Teemakoosteen ensimmäinen versio julkaistiin kuntavaalien alla kesäkuussa 2021. Sivua päivitettiin ensimmäisen kerran eduskuntavaalien alla maaliskuussa 2023. Nyt alue- ja kuntavaalien aikaan on saatavilla kolmas päivitys.
Vaalit ja äänestys ovat näennäisen yksinkertaisia asioita, jotka määritellään yleiskielen sanakirjassa hieman mutkikkaasti, jopa juhlavahkosti. Määrittelyistä huokuu tarkkuus, vakavuus ja virallisuus, eikä ihme: vaaleja pidetään hyvin syin yhtenä yhteiskuntaelämämme perustoimintona.
Mitä kaikkea vaalit ja äänestäminen tarkoittavatkaan, kun asioita tarkastelee kielen, tekstien ja merkitysten kannalta? Vaalikoosteessa katsellaan monista näkökulmista niin vaaleihin liittyvää sanastoa kuin vaalikentillä käytettävää kieltäkin.
Mistä tulevatkaan esimerkiksi sellaiset vaaleihin liittyvät sanat kuin demokratia, kunta, lippu ja äänestää? Entä tiesitkö, että äänestämiseen on viitattu 1800-luvulla esimerkiksi tällaisin sanoin: huudanto, huuto, äänihuuto, ääntäminen, äännöstys, äännöstämä, ääntelö, ääntö? Miten ihmeessä viihdetaiteilija Simo Salminen liittyy vaaleihin? Miten puolueiden nimet pitäisi kirjoittaa, jotta ne olisi kirjoitettu oikein? Millainen on hyvä vaalislogan?
Vaalit on kielemme ja demokratiamme juhlaa, koko kansanvaltaisen järjestelmämme ydin. Vaaleja on syytä vaalia, siis vaalimme näinkin!