Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut karjalan kielen asiantuntijatyöryhmän toimikaudelle 1.7.2023‒31.12.2024. Asiantuntijatyöryhmän toiminnasta vastaa Kotimaisten kielten keskus (Kotus).

Työryhmän perustaminen on yksi Kielipoliittisen ohjelman toimenpiteistä kotoperäisten vähemmistökielten aseman parantamiseksi. Ohjelma julkaistiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä kesällä 2022. Sen toimenpiteiden jatkamiseen sitoudutaan kesäkuussa 2023 julkaistussa hallitusohjelmassa.

Karjalan kielellä ei ole lautakuntaa

Kielipoliittisen ohjelman linjauksen mukaan karjalan kieli tarvitsee Suomessa institutionaalisen tuen. Karjala ei ole tällä hetkellä edustettuna nykyisissä valtioneuvoston yhteydessä toimivissa neuvottelukunnissa ja ryhmissä, joiden tehtävänä on erityisesti seurata ja edistää eri kieliryhmien kielellisten oikeuksien toteutumista.

Karjalan kielelle ei myöskään ole kielenkäytön periaatteista linjaavaa kielilautakuntaa. Suomen ja ruotsin kielen lautakuntien lisäksi Kotimaisten kielten keskuksen yhteydessä toimivat saamen kielten, romanikielen ja viittomakielten lautakunnat.

Elvytysohjelma ja kielityön pysyvä tuki

Työryhmä on muodostettu laatimaan asiantuntemukseen perustuva ehdotus Suomessa puhuttavan karjalan kielen tuen ja elvytyksen suuntaviivoista tulevaisuudessa. Päämääränä on, että Suomessa pystyttäisiin tukemaan karjalan kieltä pitkäjänteisesti ja tuloksekkaasti, jotta karjalankieliset karjalaiset voivat ylläpitää ja kehittää kieltään ja jotta karjalan kieli säilyy osana Suomen kotoperäisten kielten kielivarantoa. Tämä edellyttää kielityön jatkuvuutta sekä sujuvaa ja selkeää yhteistoimintaa valtionhallinnon, karjalaisyhteisön, tutkijoiden ja muiden kielitoimijoiden välillä.

Asiantuntijatyöryhmä tekee yhteistyötä Itä-Suomen yliopistossa kaudella 2023–2024 toimivan karjalan kielen elvytyshankkeen kanssa. Asiantuntijatyöryhmän tehtävänä on arvioida karjalan kielen tilannetta ja sen parantamiseksi tarvittavia toimenpiteitä sekä tarjota asiantuntemustaan karjalan kielen elvytyshankkeelle karjalan kielen pitkän tähtäimen elvytyssuunnitelman ja kielen asemaa parantavan toimenpideohjelman laatimisessa. Lisäksi työryhmä laatii ehdotuksen karjalan kielelle tarvittavan pysyvän asiantuntijaelimen perustamisesta ja sen tehtävistä toimikauden 2023–2024 jälkeen.


Jaa