Vaalimainosten viidakossa huomio kiinnittyy joskus asian viereenkin. Katselin puolueiden naamatauluja ja huomasin, että osa puolueista esittelee ehdokkaansa sukunimi + etunimi -yhdistelmällä, osa päinvastoin.

Demareiden ja perussuomalaisten ehdokkailla sukunimi tulee ensin. Siis malliin Kantola Tarja. (Suku- ja etunimeä ei muuten erota pilkku, vaikka kielenhuollon ohjeiden mukaan niin tulisi olla. Mutta pilkuista ei nyt ole puhe.) Useimmilla puolueilla etunimi on sukunimen edellä, kuten Jarmo Nieminen. Tätä mallia noudattavat hallituspuolueet, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliittolaiset.   

Olisikohan muuten vielä niin, että tässäkin on variaatiota eri mainosten välillä? Puolueiden nettisivuilla tilanne on yllä kuvattu, mutta kadunvarsimainoksissa ja sanomalehdissä se voi joskus olla erilainen.

Olisipas hauska kuulla, onko tätä nimien järjestystä koskaan mietitty tietoisesti. Vai onko kyseessä perinteinen tai ehkä vain takaraivosta tuleva järjestys? Ja voisiko olla jopa jotain väliä sillä, esiintyykö Kantola Tarjana vai Tarja Kantolana?

Tiukalla mututuntumalla voisi sanoa, että sukunimi ensin -osasto painottaa asiallisuutta ja järjestystä, etunimi ensin -osasto läheisyyttä ja tuttavallisuutta. Kaikkein tutuimmat ja tuttavallisimmat ehdokkaat taitavat omassa henkilökohtaisessa mainonnassaan joskus esiintyä vain lempinimellään. 

Jaa