Opetus- ja kulttuuriministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö Anita Lehikoinen siirtyy eläkkeelle toukokuun alussa. Hän ehti työskennellä ministeriössä kaikkiaan yli 35 vuotta, siitä viimeiset 12 vuotta kansliapäällikkönä.
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) kanssa Lehikoinen on tehnyt yhteistyötä hyvin pitkään. Ennen kansliapäällikkökauttaan hän toimi Kotuksen tulosohjauksesta vastaavan osaston ylijohtajana.
Kotuksen 40-vuotisjuhlassa vuonna 2016 Lehikoinen sanoikin puheessaan seuraavasti: ”On tärkeätä, että arvostamme kieltämme.” Hän totesi myös, että kieli kantaa kulttuuria ja että yleissivistykseen kuuluu laaja kielellisten ilmiöiden ymmärrys.

Vankkumaton sivistyksen puolestapuhuja
Anita Lehikoinen on opittu tuntemaan sivistyksen puolestapuhujana. Hän on väsymättä korostanut sitä, että kansakunnan etu vaatii koulutustasosta, lukutaidosta ja laaja-alaisesta sivistyspohjasta huolehtimista.
Lehikoinen on myös tehnyt paljon töitä sen eteen, että sivistyselämän ääni kuuluisi yhteiskunnassa aiempaa paremmin. Tämä on ollut lähtökohtana myös hänen viimeisinä virkavuosinaan valmistellussa sivistyshallinnon uudistushankkeessa, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sen tarkoituksena on vahvistaa virastojen elinvoimaa siten, että jatkossa hallinnonalalla olisi 11 viraston sijaan viisi virastoa.
Virastot muistivat kansliapäällikköä nimikkopatsaalla
Kansliapäällikkö on sivistyshallintohankkeen lisäksi johtanut myös kuukausittain kokoontuvaa hallinnonalan johdon foorumia. Lehikoisen kauden viimeisessä foorumissa huhtikuussa 2025 virastot muistivat pitkäaikaista puheenjohtajaansa. Tilaisuudessa virastojen puolesta puhunut Kotuksen johtaja Leena Nissilä totesikin, että vaikka ajat ovat olleet haasteellisia, Anita Lehikoinen on aina ollut sivistyksen – koulutuksen ja kulttuurin – puolella. Hän on kärsivällisesti sanoittanut paitsi päättäjille myös suurelle yleisölle sitä, mikä on sivistyksen voima. Mitä seurauksia on sillä, jos sivistyksestä leikataan kerta toisensa jälkeen?
Virastojen johtajat luovuttivat tilaisuudessa Lehikoiselle läksiäislahjansa, ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen luoman nimikkopatsaan, jota voi ihailla patsaspuisto.net-sivustolla ja vuosina 2025–2026 myös Parikkalassa sijaitsevassa Patsaspuistossa.