Joulukuussa 1917 annettu itsenäisyysjulistus on lyhyt ja väkevä teksti. Yhtäältä se on suunnattu otsikon mukaisesti Suomen Kansalle; toisaalta se puhuu Suomen kansan suulla ja puolesta.

Tekstin sävyä voi luonnehtia yleväksi ja julistavaksi, itsenäisyysjulistushan se onkin! Tekstissä ei kaihdeta isoja sanoja: järjestysisänmaallinen velvollisuuskaikki voimatkansakunnan yhteinen päämääräkohtalovuosisatainen vapaudenkaipuumme ja niin edelleen.

Itsenäisyysjulistus. Kuva: Wikipedia.

Yhteinen päämäärämme

Tekstin perusteella on itsestään selvää, että on olemassa yhtenäisiä kansoja ja kansakuntia ja että kullakin kansalla on maailmassa oma paikkansa ja kohtalonsa. Ei puhettakaan siitä, etteikö kansalla olisi yhteistä päämäärää!

Eikä yhtäkään kansaa ole vastoin tahtoansa pakotettava olemaan toisesta riippuvaisena. Erityisesti on tietysti tässä tapauksessa olemassa Suomen kansa, joka nyt on ottanut kohtalon omiin käsiinsä ja joka tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana.

Suomen kansa on itsenäisyysjulistuksessa me. Meillä on kansana yhteinen vapaudenkaipuun täyttämä historiamme ja loistava tulevaisuus itsenäisten kansojen joukossa: Vuosisatainen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava; Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana.

Osa tekstin vaikuttavuutta ovat pakko- ja ääri-ilmaukset, jotka luovat poikkeuksellisuuden ja väistämättömyyden tuntua: tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei  tähän asti ole Suomen kansan elämässä olluttäysin vapaanaon nyt toteutettavaon astuttavavaatii täydellistä uusimistaerityisesti nykyhetkellä sitä välttämättömämpää.

Julistamalla itsenäiseksi

Itsenäisyysjulistus on aikansa lapsi. Sillä oli historiallinen tehtävänsä, ja tuossa tehtävässään se toimi tunnetuin tuloksin: Suomi saavutti valtiollisen itsenäisyytensä julistamalla. Tekstissä puhutaankin juuri kansakunnan yhteisen päämäärän saavuttamisesta.

Julistuksen ajatus itsenäisestä Suomen kansasta ja sen yhteisestä päämäärästä elää vahvana vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen. Esimerkiksi presidenttien uudenvuodenpuheissa tämä on ollut näihin päiviin saakka yksi keskeisistä viesteistä.

Kamppailua käsitteistä

Kansan yhtenäisyyteen vedotaan monesti myös keskusteluissa, joissa puhutaan esimerkiksi monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta uhkina. Uhkina Suomen kansalle, uhkina itsenäisyydelle.

Samalla itsenäisyyden käsitteestä ja itsenäisen Suomen symboleista, kuten siniristilipusta ja leijonakuviosta, käydään kamppailua. Monien mielestä rasistit ovat omineet nämä symbolit itselleen ja samalla lyöneet lokaan itsenäisyyteen kuuluvia tasa-arvon, suvaitsevaisuuden ja kaikenlaisten ihmisten ja kansojen kunnioittamiseen – sanalla sanoen: sivistykseen – liittyviä ajatuksia.

Välillä tuntuu siltä, että itsenäisyysjulistusta luetaan 2010-luvulla tahallaan tarkoitushakuisella tavalla, esimerkiksi sen loppua:

”Ja Suomen kansa rohkenee samalla toivoa maailman muiden kansojen tunnustavan, että Suomen kansa riippumattomana ja vapaana paraiten voi työskennellä sen tehtävän toteuttamiseksi, jonka suorittamiselle se toivoo ansaitsevansa itsenäisen sijan maailman sivistyskansojen joukossa.”

Kun seuraa vaikkapa turvapaikanhakijoista käytävää keskustelua, ei voi välttyä ajatukselta, että osa keskustelijoista pitää muualta tulleita avunhakijoita itseään alempiarvoisina. Mustavalkoinen ’meidän sivistyneiden’ ja ’muiden sivistymättömien’ vastakkainasettelu on totta 2010-luvun Suomessa.

En millään haluaisi uskoa, että itsenäisyysjulistuksella oli tarkoitus tuottaa tällaista sivistymätöntä ja syrjivää viestiä. Luen sitä toisin: Kaikki maailman kansat ovat sivistyskansoja. Kaikilla maailman kansoilla on paikkansa ja sijansa täällä pallollamme.

Julistus oli osa pitkää prosessia, jossa itsenäisyyttä rakennettiin diskursiivisesti. Siis kielen keinoin ja merkityksiä vakiinnuttaen. Tekstin kansahehkutus ja syvän nationalistiset painotukset on viisasta nähdä tässä valossa. 1910-luvun puhe kansasta ja itsenäisyydestä ei välttämättä sellaisenaan sovi 2010-luvun todellisuuteen.

Nälkäsuoli, nälkäsuolella. Kotus.
Suomessa taidettiin olla monin paikoin nälkäsuolella 1910-luvulla. Itsenäisyysjulistuksessa puhutaan suorastaan nälänhädästä. Kuva: Suomen murteiden sanakirjan toimitus.

Harkittua kansa-puhetta?

Jos näinä aikoina haluaa vaikuttaa oikein sivistyneeltä, kannattaakin ehkä hieman harkita tuota kansa-puhetta. Mitä me sillä tavoittelemme?

Sanaa on kaikkina aikoina käytetty poliittisessa puheessa suostuttelutarkoituksissa, yhtenäisyyden rakentamisessa. Sitä on kaikkina aikona käytetty myös raa’asti ja häikäilemättömästi – kansalaisten ja kansojen alistamiseen ja orjuuttamiseen.

Jaa