“Orpo paalutti aikovansa viedä kokoomuksen vaalivoittoon ensi vuoden eduskuntavaaleissa”, Yle kertoi verkkosivuillaan 5. helmikuuta. Keskustan puoluekokouksesta 12. kesäkuuta raportoineen Ylen mukaan “Saarikko paalutti, että kuukausittaisten kannatusmittausten suremisen tai niiden takia tunnekuohuihin joutumisen sijaan tulee pitää katse pidemmässä aikavälissä ja kannatuksessa”.
Myös urheilupomot paaluttavat. “SM-liiga heitti nyt pelikassinsa näyttävästi keskelle pukukoppia ja paalutti, kenen ehdoilla SM-liigaa pyöritetään”, Yle maalaili 1. syyskuuta. “Se raha, joka tarvitaan, on 500 miljoonaa euroa viiva miljardi”, paalutti puolestaan Kalervo Kummola Iltalehdessä 8. syyskuuta.
Painokasta linjaamista
Asiayhteydestä voi päätellä, että kirjoittaja hakee paaluttamisella painokkuutta. Samaa merkitystä tavoitellaan usein myös verbeillä linjata ja määritellä. Eduskuntavaalien lähestyessä paaluttaminen lisääntynee entisestään. Mutta mitä paaluttaminen oikeasti on?
Kielitoimiston sanakirjan mukaan paaluttaminen tarkoittaa jonkin tukemista tai merkitsemistä paaluilla. Kuvaannollisesti paaluttaminen voi olla myös jonkin asian varaamista itselle.
Käytännössä paaluttaminen tehdään paalutuskoneella. Paalujuntalla lyödään maahan rakenteiden kantavuutta lisääviä paaluja. Paalut olivat aikoinaan puuta, nyt ne ovat terästä ja betonia.
Ponnekasta pumppaamista
Fallisten kappaleiden upottamisen ja paalutuskoneen hydrauliikan vuoksi toiminta herättää myös seksuaalisia mielleyhtymiä. Urbaanin sanakirjan mukaan paaluttaminen kuvaa rakastelua, jossa korostuu “mahtipontinen pumppausliike”.
Vaikuttaakin siltä, että vain toimittajien jargonissa paaluttaminen tarkoittaa painottamista, tähdentämistä tai korostamista. Lukijoiden ei voi odottaa ymmärtävän sanaa toimittajien tavoin – eli epämääräisen väärin.
Journalistislangin paaluttamisen voi onneksi usein korvata täsmällisemmällä ja neutraalimmalla ilmaisulla. Verbi sanoa on lyhyempikin.
PEKKO PISTOKOSKI
Kirjoittaja on tekstisuunnittelija ja vapaa toimittaja.
Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstantekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.