Kielitoimiston sanakirjaan on jälleen lisätty reilu satsi uusia hakusanoja. Samalla suurta joukkoa vanhoista sana-artikkeleista on korjattu, täydennetty tai muuten ajantasaistettu. Uutuutena sanakirjassa on kattavat tiedot hakusanojen sanaluokista.

Yli 400 uutta sana-artikkelia

Sanakirjaan otetaan kieleen jo asettuneita sanoja, joten kaikkein kuumimpia uutuuksia sieltä ei löydä. Nyt lisättyjen yli 400 hakusanan joukossa on kuitenkin monia melko tuoreita sanatulokkaita (jokaisenoikeus, reaktiovideo) ja toisaalta kielessä jo pidempään olleita sanoja, jotka syystä tai toisesta ovat tulleet taas ajankohtaisiksi (kulttuurisota, pörssisähkö).

Kielitoimiston sanakirja kuvaa neutraaliin yleiskieleen kuuluvien sanojen rinnalla erikoisalojen keskeisiä termejä (pesimälaji, reaaliansioindeksi) ja arkista juttelukieltä (bäkkäri, mässy). Siellä on paikkansa niin vakaville (huoli-ilmoitus, pentutehtailu) kuin kepeillekin (kikkakolmonen, pipolätkä) sanoille.

Uusia hakusanoja sanapilvenä (eli -sydämenä). Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.

Noin 1 200 ajantasaistettua sana-artikkelia

Uudistettuja sana-artikkeleita on liki kolminkertainen määrä verrattuna sanakirjaan lisättyihin hakusanoihin. Muutokset voivat olla mitä vain pienestä pintaremontista, kuten kirjoitusvirheen korjaamisesta, koko artikkelin sisältöä koskevaan saneeraukseen.

Sanojen tyyliarvosta kertoviin merkintöihin on tehty joitakin muutoksia. Esimerkiksi DJ:tä tarkoittavaan levyjuontajaan on nyt lisätty vanhentuneisuudesta kertova merkintä vanh. Ryhmään tai joukkoon viittaava porukka taas on aikaisemmin merkitty sanakirjassa arkiseksi, mutta nyt sanaa pidetään arkisena vain silloin, kun sillä viitataan monikossa vanhempiin (esim. opiskelija asui kesät porukoillaan).

Sanaluokkatiedot lisätty

Nyt julkaistun päivityksen uutuuksiin lukeutuvat myös sanaluokkatiedot, joten sanakirjasta voi helposti tarkistaa, mihin sanaluokkaan sanat kuuluvat. Valtaosa, noin kolme neljännestä, Kielitoimiston sanakirjan hakusanoista on substantiiveja (fleda, jakeluvelvoite). Seuraavaksi eniten on adjektiiveja (kaverillinen, päälleliimattu), verbejä (kosahtaa, arkikielistyä) ja adverbeja (näreissään, sovitusti).

Muut sanaluokat, kuten pronominit, ovat pienempiä, mutta niillä on tärkeitä tehtäviä. Pikkuinen mutta ilmeikäs porukka ovat interjektiot (ääk, jukupätkä).

Kootut maistiaiset

Alla vielä kootusti maistiaisia kevään 2024 päivityksessä Kielitoimiston sanakirjaan lisätyistä hakusanoista:

arkikielistyä, bäkkäri, fleda, huoli-ilmoitus, jakeluvelvoite, jokaisenoikeus, jukupätkä, kaverillinen, kikkakolmonen, kosahtaa, kulttuurisota, mässy, näreissään, pentutehtailu, pesimälaji, pipolätkä, päälleliimattu, pörssisähkö, reaaliansioindeksi, reaktiovideo, sovitusti, ääk


Jaa