Kävin Twitterissä kiinnostavan keskustelun heinäkuisen SuomiAreena-tapahtuman nimen kirjoitusasusta. Kummastelin tviitissäni, miksi jälleen kerran on keksitty nimi, joka on oikeinkirjoitussuositusten vastainen. Mitä vikaa olisi Suomi-areenassa?
Eräs keskustelija kommentoi, että ehkä nimen osat on kirjoitettu yhteen siksi, että nimi toimisi aihetunnisteena sellaisenaan esimerkiksi Twitterissä. Näkökulma on kiinnostava. Nykyään monet Twitter-käyttäjät tviittaavat ahkerasti erilaisista tapahtumista. Tapahtumanjärjestäjät ovat kenties myös huomanneet, että somenäkyvyys tarjoaa hyviä mahdollisuuksia markkinointiin.
Jos tapahtuman nimessä olisi käytetty suosituksen mukaisesti yhdysmerkkiä, Twitter ei tunnistaisi jälkiosaa aihetunnisteen osaksi. Silloin tviittaajat myös käyttäisivät todennäköisesti monenlaisia tunnisteita ja kaikki tviitit eivät näkyisi saman tunnisteen alla, mikä voisi ehkä olla haitaksi tapahtuman imagolle.
Jossain mielessä ymmärrän sen, että välimerkit poistetaan tapahtuman nimestä, jotta se toimisi aihetunnisteena. Samalla olen kuitenkin huolissani siitä, muuttavatko erilaiset sosiaalisen median sivujen tekniset rajoitukset vähitellen sitä, miten kielenkäyttäjät oppivat nimiä koskevat oikeinkirjoitussäännöt.
Hyvän virkakielen toimintaohjelmassa puhutaan siitä, että virastojen tekstintuotantoon tarkoitetut tietojärjestelmät ja valmiit tekstimallit rajoittavat usein kirjoittajan mahdollisuuksia kirjoittaa selkeää ja ymmärrettävää tekstiä. Vastaavasti Twitteriäkin voidaan pitää yhdenlaisena teknisenä järjestelmänä, joka joskus hankaloittaa oikeinkirjoitussääntöjen mukaisen tekstin kirjoittamista.
Virkakielen toimintaohjelmassa otetaan kantaa siihen, että virastojen tietojärjestelmät pitäisi kehittää sellaisiksi, että esimerkiksi nimiä pystyy taivuttamaan tekstiyhteyden vaatimalla tavalla.
Voisikohan sosiaalisen median palveluiden teknisiä rajoitteitakin joskus muuttaa niin, että erilaiset linkit ja hashtagit tottelisivat myös suomenkielisten nimien astevaihtelusääntöjä? Olisi myös hienoa, jos tunnisteisiin voisi lisätä luontevasti taivutuspäätteen tai yhdysmerkin.
P. S. Kannattaa muistaa, että kielenkäyttäjällä on aina oikeus kirjoittaa yritysten nimet oikeinkirjoitussääntöjen mukaisesti, vaikka yritykset itse suosisivat yleisohjeiden vastaista kirjoitusasua. Suositus koskee myös tuotenimiä ja tapahtumien nimiä. Kannattaa tutustua suomen kielen lautakunnan yritysnimisuositukseen vuodelta 2000.