1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?
Molemmat vanhempani ovat (nyttemmin eläkkeelle jääneitä) yliopistofennistejä, niin että varmaan siemen on kylvetty jo silloin, kun siemen on kylvetty. Olin silti vähällä päätyä teekkariksi, olisin varmasti ollut sillä alalla parempi, mutta lukioikäisenä vaihto-oppilasvuoteni aikana ymmärsin olevani kiinnostuneempi ihmisistä kuin koneista, ja sillä tiellä olen. Se, että päädyin nimenomaan suomen kielen pariin, on oikeastaan alun perin vahinko, johon liittyy mm. ranskalaisen filologian pääsykokeesta pommiin nukkuminen.
2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa suomen kielessä?
Minua kiehtoo erityisesti se, että suomen kielen muoto-opillinen rikkaus tekee siitä hyvin joustavan ja ilmaisuvoimaisen. Jos aivan sopivaa sanaa ei ole, se voidaan muodostaa yhdyssanana tai johtamalla, ja kaikki ymmärtävät ainakin suurin piirtein, miltä tuntuu vaikkapa se, kun on jo perinpohjaisen eduskuntavaalahtanut.
3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?
Suomen kielen professorin arkipäivässä kieliasiat ovat tietysti monin tavoin läsnä. Hyvin paljon aikaa kuluu erilaisten tekstien lukemiseen ja kommentoimiseen, ja oikeastaan suurin osa työstä hoituu kielen avulla – onneksi suurimmaksi osaksi suomen kielen. Vapaa-ajalla tekstit ja aktiviteetit ovat toiset, mutta kielessä ja kielellä elän, olen ja ajattelen silloinkin.
4. Kielimaisemamme kirjavoituu, ja kieli muuttuu. Mitä ajattelet tästä?
Pidän kirjavuudesta, enkä ole vielä kasvanut niin aikuiseksi, että olisin kovin muutosvastarintainen. Tietystihän kielen ja kielimaiseman muutoksissa on paljolti kysymys siitä, että maailma ympärillämme muuttuu ja kieli ja kieliympäristö reagoi siihen. Toistaiseksi koen pysyneeni jotenkin muutoksen mukana.
Pidän kirjavuudesta, enkä ole vielä kasvanut niin aikuiseksi, että olisin kovin muutosvastarintainen.
5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?
Kyllä, monella eri tavalla – tulevia suomen kielen ammattilaisia opettamalla ja ohjaamalla, kielenhuoltotyöhön osallistumalla, sosiaalisessa ja muussa mediassa, monensorttisissa asiantuntijayhteyksissä ja niin edelleen. Vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset: kielenpuhujayhteisö ohjautuu suurimmaksi osaksi itse omien viestintätarpeittensa, mieltymystensä ja muotivirtaustensa mukaan, eikä se helposti ohjailtavissa ole – eikä pidä ollakaan. Yhteiskunnan kielipolitiikkaan, erityisesti suomen asemaan tieteen kielenä nyt ja tulevaisuudessa, tosin toivoisin voivani vaikuttaa enemmänkin.
6. Mitä mieltä olet puheista, joiden mukaan suomi on kuoleva kieli?
Toivon, ettei siitä tule itseään toteuttavaa profetiaa. Suomen kielen voivat tappaa vain suomalaiset, jotka ovat vanhastaan suhtautuneet kieleensä sellaisena kuin se on: kuin silmäteräänsä, jonka läpi he maailmaa katselevat.
7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?
Kauneinta kielessä on minusta se, miten syvälle se on juurtunut ihmisen sisimpään, olemukseen, minuuteen. Kielemme ovat keskeinen osa meitä itseämme, minuuttamme, ja kielellinen ilmaisuvarantomme edustaa luonteemme eri puolia. Joissain tilanteissa käyttäydymme muodollisesti, esiinnymme selkä suorana, pukeudumme asiallisesti ja vyöttäydymme kiiltävimpään yleiskieleemme. Toisissa tilanteissa taas käytämme työhaalaria ja maanläheisempää kieltä, ja toisinaan vedämme yllemme naamiaisasun ja apinoimme itsellemme vieraita puheenparsia. Kauheimmalta kielessä tuntuu se, miten häikäilemättömästi sillä voi rakentaa ja pitää yllä erilaisia valtarakenteita, eriarvoisuutta, asenteellisuutta ja muita ikäviä asioita.
8. Jos olisit tekstilaji, mikä tekstilaji olisit?
Eräaiheinen veijarinovelli. Romaaniksi taidan olla liian lyhytjänteinen.
9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?
Wikipedian.
10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?
Ruotsalaisia emme ole, venäläisiä meistä ei tullut, älkäämme siis halutko englantilaisiksikaan.
Toimitus: Vesa Heikkinen