Vaikka vuodenvaihde meni, kestoilonaiheita ovat ilotulitteiden nimet.

Rakettien nimissä korostetaan räväkkyyttä, suuruutta, voimaa ja rohkeutta. Sanasto on sotaisaa (Tankki), mutta myös humoristista: Auerwaara, Kulman kingi ja Leuhkat eväät. Samat teemat toistuvat myös rakettien kuvauksissa, jotka ovat hauskaa luettavaa ja lennokasta kieltä:

”Lajitelmapakkaus Riemurasia 2: Suosikki uudistui. Mammuttisuuri lajitelma halutuimpia pientulitteita. Paukkuja, suihkuja, pyöriviä, kipinöiviä, pörrääviä ja ilmaan nousevia tulitteita, tankkeja, pommikoneita yms.”

”Rakettilajitelma Pirunnyrkki: 15 rakettia pirun kovilla avauspanoksilla ja pahuksen monipuolisilla väriefekteillä. Urheille rakettiampujille.”

100-vuotias Suomi ja sinivalkoinen välke

Suomen 100-vuotisjuhlaa ei unohdeta raketeissakaan:

”Näytöspata Finlandia – Suomi 100 v.: Finlandia avaa juhlavuoden 52 laukauksella! Värikäs valoshow punaisen, sinisen ja valkoisen välkkeen avaamana siirtyy sinikultaiseen välkkeeseen. Finaali alkaa vihreän ja punaisen rätinän väreissä ja päättyy hienoon sinikultaiseen kukkaloistoon.”

Vuoden 2016 lopun mainoksissa huomasin myös tanssilajeihin liittyviä nimiä, joita en ole aiemmin huomannut ilotulitteiden nimissä:

”Pata Rumba, Samba ja/tai Tango: kolme erilaista 16 laukauksen pataa, jotka ampuvat erilaisia efektejä 25 m:n korkeuteen.”

Taivasta ja paratiisia

Taivaan ilmiöt ja paukuttelu innostavat myös perinteisempiin nimeämisiin. Luontevaa on antaa nimiä, jotka yhdistyvät paukutteluun ja taivaan ilmiöihin:

pata Bang! Bang!
pata Big Party 2
jättiraketti Supernova

Mutta annas olla, kun päästään jättipatoihin, kuten Paratiisin valloitukseen, jota kuvaillaan seuraavasti:

”Kestävä ja monipuolinen kahden jättipadan ilotulitusnäytös on kuin paratiisin valloitus. Yhteensä huikeat 125 väriammusta. Upeat vaihtuvat efektit ja kiivas mahtipontinen pauhu antavat katsojille täydellisen ilotulituksen, joka maistuu kauan show’n jälkeen. Erotu amatööreistä ja ole ilotulitusmestari!”

Mahtipontisia ovat myös jättipadan nimi Final Countdown (lähtölaskentaviittauksen lisäksi 1980-luvulla eläneet muistavat Europe-bändin ison hitin) ja Kulman kingi.

Uusivuosi ja ilotulitus. Kuva: Kuva-Plugi.
Uusivuosi ja ilotulitus. Kuva: Kuva-Plugi.

Kuka näitä oikein keksii?

Selvittelin, kuka keksii näitä nimiä.

Pohjoismaiden suurimman ilotulitusyrityksen johtajaa Harri Carlsonia haastateltiin Yle Radio 1:n Aristoteleen kantapää -ohjelmassa. Haastattelijana vuoden 2014 lopussa oli Pasi Heikura.

Carlson perustelee vänkiä nimiä sillä, että ilotuliteyrittäjien pitää erottua joukosta, koska ilotulitteiden tarjonta on lisääntynyt niin paljon 1980-luvusta. Hauska nimi on toimiva tapa jäädä mieleen. Ilotulitteet ovat elämys, jota osuva ja kuvaava nimi vahvistaa.

Hauskojen nimien pioneeriyrityksiä ovat olleet Rakettikeiu ja Tähtiraketti. Ne toivat markkinoille uudenlaiset nimet. Siihen asti markkinoita hallitsi Ilotulitus Oy, josta uudet toimijat halusivat erottua nimenomaan rakettien nimillä.

Kissanpierua seuraa Norsunpieru

Ensimmäinen värikäs nimi oli Kissanpieru, josta tuli nimitys koko tuoteryhmälle. Nimi kuvasi tuotetta: se vinkaisi ja lähti taivaalle. Isompi tuote nimettiin luonnollisesti Norsunpieruksi.

Käytännössä nimien keksiminen on usein ryhmätyötä, ja käyttäjiltäkin tulee ehdotuksia. Sota on nimien perusaihe paukkeen, räiskeen ja savun vuoksi. Lisäksi rakettien nimiksi annetaan joskus ilmiöitä, mutta ne kestävät aikaa huonosti, yleensä vain vuoden tai kaksi. Tällainen nimi oli Ilmaveivi.

Hyvä nimi kuitenkin kestää aikaa, kertoo Carson. Äkänen anoppi -pata on legendaarinen nimen takia – ja tämä nimi pysyy vuodesta toiseen sama, vaikka monesti samalla raketilla tai padalla voi olla eri nimi eri vuosina.

Jytky jälleen

Carlson toteaa, että Jytky oli ensin ilotulitteen nimi ja vasta sitten politiikan sana. – Lingvistin kommenttina tähän se, että vielä vanhempaa sanan käyttö on Suomen murteissa: jytky merkitsee suurta ja äänekästä. Erittäin kuvaava ilotulitteen nimi siis!

Haastattelusta käy ilmi, että joskus rakettienkin nimissä poiketaan tietoisesti ja tahallaan yleiskielisistä kirjoitustavoista. Rakettikeiu (ilman j:tä) on yritys, joka nimenomaan leikittelee kielellä tällä tavalla, myös rakettien nimissä (Tosimiehen laakasu).

Ilotulitteiden omituiset nimet ovat siis tapa erottua kilpailijoista, ja nimet ovat iso osa ilotulittamisen hauskuutta.


Esimerkit: Citymarketin rakettiliite 2016

Jaa