Itä-Suomen yliopistossa toimiva karjalan kielen elvytyshanke on julkaissut verkkosivuillaan laajan arkistonauhoitteista ja niistä tehdyistä litteraateista koostuvan itkuvirsikokoelman. Nauhoitteet on koottu Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) säilyttämästä Suomen kielen nauhoitearkistosta ja Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkiston ääniteaineistoista.

Litteraatit on tehnyt yhdessä karjalan kielen elvytyshankkeen kanssa tutkimusavustaja Lea Tajakka, ja ne on tarkistanut Eila Stepanova. Arkistonauhat ovat kuunneltavissa suoraan elvytyshankkeen julkaisusta, johon niiden yhteyteen on lisätty myös aineistojen metatiedot ja ladattavat litteraatit.

Julkaistut itkut on jaettu kahdeksan erilaisen kategorian alle, näitä ovat muun muassa kuolema, kiitokset ja häät sekä ero ja ikävä. Nauhoitteita on julkaisussa yhteensä 67 kappaletta.

Lea Tajakka kommentoi julkaisua seuraavasti: ”Tuntui perustellulta, että itkutekstejä ja sanastoa, sanoja, saisi mahdollisimman runsaasti esiin. Runsaamman itkuaineiston myötä voi myös oppia tulkitsemaan itkukieltä ja seurata sitä, miten kieli saa merkityksiä säkeiden ja koko itkun rakentuessa. Itkufraasien, sanojen, ilmausten kehittelyn myötä voi huomata ja saada ymmärrystä äänellä itkun luonteesta ja piirteistä laajemminkin. Kunkin itkijän repertuaariin on ollut vaikuttamassa heidän henkilökohtainen elämäntilanteensa, tausta ja sijoittuminen historian aikajanalle.”

Stepanie Kieleväinen laulaa itkuvirttä miesvainajansa hautakummulla vuonna 1915. Kuva: A. O. Väisänen. Museovirasto. CC BY 4.0(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Karjalan kielen elvytyshanke on helmikuusta 2021 alkaen toiminut Itä-Suomen yliopistossa. Elvytyshanke toimii opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä valtionavustuksella.

Jaa