Kotimaisten kielten keskus (Kotus) esittää seuraavaan hallitusohjelmaan useita kieliin ja kielenkäyttöön liittyviä sisältöjä. Kotuksen hallitusohjelma-avausten lähtökohtana on, että tulevalla vaalikaudella lisätään kieliä ja kielenkäyttöä koskevaa tietopohjaa, tuetaan kielitietoista ja -taitoista yhteiskuntaa sekä vahvistetaan kieliä koskevaa lainsäädäntöä.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Kotus ehdottaa monenlaisia toimenpiteitä, muun muassa tällaisia:

Luodaan infrastruktuuri, joka tuottaa tilastollista tietoa Suomessa puhuttavista kielistä tutkimuksen ja päätöksenteon tueksi. Lisätään ymmärrystä kielen ja kielitaidon merkityksestä sekä varmistetaan eri kielten jatkuvan oppimisen mahdollisuudet.

Panostetaan ymmärrettävään kieleen erityisesti julkisissa palveluissa esimerkiksi siten, että tuodaan hyvän virkakielen verkkokurssit osaksi virastojen uusien työntekijöiden perehdytystä. Lisätään ymmärrystä kielestä lukutaidon perustana ja vahvistetaan eri kieliryhmiin kuuluvien ihmisten mahdollisuuksia kehittää lukutaitoaan.

Säädetään paikannimilaki. Edistetään kielten asemaa lainsäädännössä eli vahvistetaan saamen kielten, romanikielen, karjalan kielen ja viittomakielten asemaa lainsäädännössä sekä turvataan selkokielen asema lainsäädännöllä.

Kaikki Kotimaisten kielten keskuksen hallitusohjelma-avaukset ovat luettavissa Kotuksen verkkosivuilla. Twitterissä niitä jaetaan tunnisteella #kieliavauksia. Ruotsinkieliset tiivistelmät avauksista ovat luettavissa ruotsinkielisillä sivuillamme.

Tarvitaan lisää tietoa ja toimia

Kotimaisten kielten keskuksen johtaja Leena Nissilä painottaa, että kieli on perusta hyvin monille yksilön ja yhteiskunnan toiminnoille. ”Tarvitsemme nopeasti lisää kieliä koskevaa tietopohjaa ja lainsäädännöllisiä toimia”, Nissilä arvioi.

Nissilän mukaan hukkaamme paljon resursseja muun muassa huonosti suunniteltuihin digitaalisiin palveluihin. ”Kielen asiantuntijat tulee ottaa entistä systemaattisemmin mukaan palvelujen kehittämiseen”, painottaa Nissilä.

Kieleen panostaminen parantaa palvelujen laatua sekä hallinnon ja julkisten palvelujen tehokkuutta. Selkeä julkinen kielenkäyttö on konkreettinen tapa ehkäistä ja ratkaista monia yhteiskunnallisia ongelmia.

Hyödynnetään erilaisia tapoja oppia kieltä

Kotuksen hallitusohjelma-avauksissa kiinnitetään huomiota kielitaitojen tärkeyteen. Monet törmäävät työuran aikana tilanteeseen, jossa uuden kielen taito olisi välttämätöntä.

”Tarjolla tulee olla ajasta ja paikasta riippumattomia mahdollisuuksia täydentää kielitaitoaan itselle luontaisella tavalla”, korostaa Nissilä. ”Meidän täytyy yhteiskuntana pystyä hyödyntämään menestyksekkäästi erilaisia tapoja oppia kieliä.”

Ihmiset, jotka tulevat muualta Suomeen tekemään töitä, nähdään vastauksena moniin ongelmiin. Kynnyskysymys sekä osaajien työllistymisessä että heidän pitämisessään Suomessa on kuitenkin kieli.

”Kotimaisten kielten opettamisen rakenteita tulee kehittää niin, että kielenoppiminen on paitsi mahdollista myös houkuttelevaa”, toteaa Nissilä. ”Keskeistä on luoda systemaattisia oppimispolkuja, joita pitkin kieltä voi oppia tuetusti myös muun toiminnan ohessa sekä koulutuksessa että työelämässä.”


Jaa