Kääntäjä Kersti Juvan Kotus-blogissa aloittama keskustelu haltia-sanasta on ollut erittäin vilkasta. Keskustelussa on tuotu esiin myös tarve muuttaa kielenhuollon suositusta. Voimassa olevan suosituksen mukaan yleiskielen normien mukaista on kirjoittaa haltija myös silloin, kun tarkoitetaan uskomusolentoa, tonttua tai muuta sellaista.

Juvan blogimerkintä Haltiat ja örkit julkaistiin heinäkuun viimeisenä päivänä. Tähän mennessä sitä on katsottu Kotus-blogissa yli 15 000 kertaa. Keskustelupuheenvuoroja se on kirvoittanut jo lähes 40.

Kirjoitusta on levitetty laajasti sosiaalisessa mediassa. Sen pohjalta ovat tehneet juttuja monet tiedotusvälineet, esimerkiksi STT ja Helsingin Sanomat.

Uskomusolento haltia

Asian käsittely jatkuu myös Kotus-blogissa. Vastikään julkaistussa kirjoituksessaan Kielitoimiston eläkkeellä oleva tutkija Taru Kolehmainen ruotii asian taustoja. Hän pohtii, olisiko jo aika muuttaa suositusta, jonka mukaan yleiskielen normien mukaista on kirjoittaa haltija myös silloin, kun tarkoitetaan uskomusolentoa, tonttua tai muuta sellaista.

Kielitoimiston johtajan Salli Kankaanpään mukaan mahdollista suosituksen muuttamista voidaan nyt pohtia. Hän kuitenkin toteaa, että normimuutokset tehdään harkitusti ja kollektiivisesti. Tämä vie aikaa, mutta Kankaanpään mukaan halti(j)a-asiasta saattaa olla uutta tiedotettavaa loppuvuodesta.

Jo neljä vuotta Kotus-blogia

Kotus-blogin kaikkien aikojen suosituimpien kirjoitusten listan kärkeen Juvan kiitelty haltiajuttu ei vielä mahdu. Kesäkuussa 2009 aloitetun blogin suosituimpia merkintöjä on klikattu yli 30 000 kertaa. Ensimmäinen blogimerkintä oli Olavi Uusivirran kirjoittama Epäpyhä allianssi (4.6.2009).

Kotus-blogiin kirjoittaa sekä Kotimaisten kielten keskuksen tutkijoita että eri aloilla toimivia kielen asiantuntijoita. Kotuksen ulkopuolisia kirjoittajia ovat tällä hetkellä Juvan lisäksi Terhi Ainiala, Lasse Koskela ja Kaija Parko.

Blogi perustettiin, jotta Kotimaisten kielten keskus voisi näinkin lisätä kielitietoa ja -tietoisuutta sekä antaa kansalaisille mahdollisuuksia osallistua kielikeskusteluihin ja myös aloittaa niitä. Blogin perusajatus on, että kieli on kaikkien asia: kaikki ovat siinä omalla tavallaan asiantuntijoita.

Kuva: Juliette Day


Jaa