Maaliskuun videoblogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti juttelevat uudissanataulun venyvästä elektroniikasta sekä suola ja pippuri -tyylistä. Kumpikaan ilmaus ei ole ihan sitä, mitä ensin luulisi.

Venyvää elektroniikkaa iholle tai vaatteisiin

Ajankohtainen ilmaus venyvä elektroniikka tarkoittaa kalvomaisia älylaitteita, joita voidaan kiinnittää iholle laastarin tavoin tai liittää huomaamattomasti esimerkiksi vaatteisiin. Laitteiden avulla seurataan kehon toimintoja. Myös nimityksiä joustava tai puettava elektroniikka käytetään. Venyvän elektroniikan toiminta perustuu niin sanottuihin joustokalvoihin, joiden avulla laitteista saadaan paitsi erittäin ohuita myös taipuisia.

Tampereen yliopistossa käynnistyi juuri kaksivuotinen tutkimushanke, jossa venyvää elektroniikkaa kehitetään. Kotimaisten kielten keskuksen Nykysuomen sanatietokantaan venyvä elektroniikka on poimittu ensimmäisen kerran marraskuussa 2017.

Venyvä elektroniikka on kielellisesti kiinnostava ilmaus – kyseessä on sanaliitto, jossa yhdistyy kaksi näennäisesti vastakohtaista asiaa. Sana elektroniikka vie ajatuksetensintietynlaisiin elektronisiin laitteisiin, kuten tietokoneisiin ja äänentoisto- ja videolaitteisiin. Äkkiseltään tuntuu absurdilta ajatella, että vaikkapa tietokone voisi olla venyvää ainesta: elektroniikkaan ovat tähän asti liittyneet kovat piirilevyt ja joustamattomat materiaalit.

Silti venyvä elektroniikka on kuvaava nimitys. Ilmiö on uusi, mutta sanaliiton molemmat osat ovat tuttuja. ilmauksesta näkee heti, että puhutaan ’elektroniikasta, joka venyy’. Sen sijaan puettava elektroniikka on nimityksenä vähän monitulkintaisempi. Sillä tarkoitetaan venyvän elektroniikan lisäksi esimerkiksi rannekelloja tai sykemittareita, joissa on älyominaisuuksia mutta jotka näyttävät perinteiseltä elektroniikalta.

Suola ja pippuri -tyyli hiuksissa ja politiikassa

Vlogin jälkipuolella käsiteltävä ilmaus suola ja pippuri -tyyli ei liity ruoanlaittoon vaan harmaisiin hiuksiin: mustassa tukassa on harmaata. Hiusten ohella ilmaus liittyy politiikkaan. Suomenkin mediassa kerrottiin tässä kuussa, että Kiinan johtaja, mustatukkainen, 65-vuotias Xi Jinping on antanut hiustensa hiljalleen harmaantua.

Kiinan kommunistisessa puolueessa tyyli ei aiemmin ole ollut suotava – harmaat hiukset on liitetty eläkkeelle jäämiseen ja vallasta putoamiseen. Siksi kommunistisen puolueen iäkkäät jäsenet ovat yrittäneet säilyttää nuorekkaan vaikutelman värjäämällä hiuksiaan. Nyt kuitenkin tilanne on kääntynyt: presidentin harmaantuminen liitetäänkin siihen, että hän harmaantuu, koska tekee niin kovasti töitä Kiinan eteen. Xin esimerkin myötä suola ja pippuri -tyyli on alkanut levitä kommunistisen puolueen johdossa.

Suola- ja pippurisirottimet. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Harmaakettuja?

Kampaamoiden salt and pepper- eli suola ja pippuri -käsittelystä kirjoitettiin mediassa jo vuonna 2014. Käsittelyssä harmaaseen tukkaan tehdään ohuita tummia mattaraitoja, jotta saadaan nuorentava ja luonnollisen näköinen lopputulos.

Kielitoimiston sanakirjaan tyyli ei kuitenkaan ole tulossa, niin kuin ei moni muukaan uudissanataulun sana: vain vajaat 10 prosenttia kerätyistä sanoista päätyy aikanaan sanakirjaan. Taululla korostuvat melko tilapäiset ja kevyet sanabongaukset.


Jaa