Kun ajatus karkailee kuunnellessasi jotain, mitä pitäisi muistaa, voit ottaa avuksesi doodlailun. Ehkä olet harrastanutkin sitä esimerkiksi koulun penkillä, kokouksissa tai puhelimessa, mutta et ole kiinnittänyt siihen erityistä huomiota – tai kenties olet saanut siitä moitteita. Se voi nimittäin tuottaa sotkua. Kysymyksessä on päämäärätön piirtely, joka tuntuu tuottavan kuvia tai kuvioita kuin itsestään.

Verbi doodlailla (tai doodlata) on lainaa englannista: doodling merkitsee muun muassa vetelehtimistä, mutta myös ajatuksetonta piirtelyä ja töhertelyä. Substantiivi doodle voi puolestaan tarkoittaa doodlauksen avulla tuotettua piirrosta (taikka kuvaa laajemmassakin merkityksessä, kuten Googlen logopiirroksia). Sanalla on viitattu myös esimerkiksi tyhmään ihmiseen, typerykseen.

Pöljän puuhailu on tietysti hölmön hommaa. Viime aikojen aivotutkimus on kuitenkin nostanut doodlailun kunniaan: se auttaa keskittymään, ja sen harrastajat muistavat kuulemansa paremmin kuin käsiään kurissa pitävät toverit.

Doodlailu äännetään suomessa englannin mallin mukaisesti. Samaan tapaan kuin googlailu ääntyy ”guuglailuna”, doodlailu on puheessa ”duudlailua”. Sanan kotoperäisenä vastineena on käytetty suttupiirustelua, mutta eiväthän tuotokset aina suttua ole. Parhaassa tapauksessa doodlailu tuottaa taidetta.

Jaa