Työni parhaita puolia on se, että saan keskustella kielenkäytöstä hyvin monenlaisten ihmisten kanssa, myös eläkkeelle siirtyneiden kanssa. Erilaisia kielikysymyksiä sivutessa puhe kääntyy usein myös uutisiin. Niiden viihteellistyminen nimittäin hämmentää monia. Se näkyy myös ”ennen niin vakavien ja kunnollisten” sanomalehtien tyyli- ja aihevalinnoissa, kuten useampikin seniori on huokaissut.

Nykykoululaisille tarjotaan koulussa mediavalistusta, mutta moni vanhempi ihminen ihmettelee kehitystä ihan itsekseen: ”Olen ollut X-lehden tilaaja jo 40 vuotta, mutta nykyään tulee välillä mieleen, että pitäisiköhän lopettaa, kun on niin paljon hömppää joukossa”, totesi eräskin keskustelija.

Uutisoijien keskinäinen kilpailu on kovaa: mieluusti oltaisiin edes vähän nopeampia ja luetumpia kuin muut. Se, että olisi ”vain” arvostettu uutisoija, ei nykyään kai riitä. Raha puhuu painavasti. Ei olekaan ihme, että myös perinteiset ”aamupäivälehdet” uutisoivat paitsi tärkeistä tapahtumista myös kuplajulkimoiden hömppäjutuista iltapäivälehtien tapaan. Nämä jutut houkuttavat lehdelle muutoin viihdesuuntautuneita lukijoita, jotka taas houkuttavat mainoseurojen maksajia…

Ennen uutisella oli puhtaan tiedottava tehtävä, nykyään sillä voi olla myös viihdyttäviä tehtäviä. Tämä näkyy niin tyylin kuin esitettävien asioidenkin valinnoissa. Monista vanhemmista ihmisistä tuntuu kuitenkin oudolta, kun omassa vanhassa asialehdessä nostetaan nyt hömppää vakavan rinnalle. Hömppä voikin saada ikään kuin astetta asiallisemman leiman, kun se esitetään asiallisessa lehdessä. Toisaalta asialehden asiallisuus tässä hieman murenee, muuntuu. Pikkuhiljaa. (Näinhän käy myös ns. asiatyylille, joka muuttuu jatkuvasti: arkinen ilmaus asiatekstissä vähentää toisaalta tuon asiatekstin asiallisuutta mutta toisaalta myös vähentää – esiintymisympäristönsä takia – arkisen ilmauksen arkisuutta, kuten entinen Kielitoimiston piällyshenkilö Esko Koivusalo muinoin osuvasti totesi.)

Toisaalta keskusteluissa vanhempien ihmisten kanssa saa myös ihastella nykyuutisoijien laaja-alaisuutta. Vaikka lehdessä on kevyttäkin mukana, vakavista asioista uutisoidaan vain vakavasti. Toiseksi koskaan ennen ei asiallisissa uutislehdissä kai ole ollut niin monipuolisia taustoituksia eri tapahtumille ja ilmiöille kuin nyt. "Lukijaa kyllä vähän niin kuin hemmotellaankin välillä – viihteellistymisestä huolimatta", lausahti eräs keskustelija.

Eri alojen asiantuntijat ovat tutkineet uutisten viihteellistymistä, mutta läpivalaistua kokovartalokuvaa tästäkään aiheesta ei kai ole vielä saatu. Silti sopii kysyä: voisivatkohan uutisoijat itse tuoda helpotusta vanhempien ihmisten hämmennykseen kirjoittamalla vaikkapa enemmän täsmäjuttuja uutismaailman muutoksista?

Jaa