Lauantaina 10. helmikuuta olin poikkeuksellisesti kolmen minuutin ajan jotain muuta kuin paskana. Tunsin outoa kipua suutani ympäröivissä lihaksissa. Hymyilin.

Windows95man eli Teemu Keisteri on 38-vuotias espoolainen perheenisä. Vaikka olenkin 38-vuotias vantaalainen perheenisä, ymmärrän silti sitä maailmaa, josta hän ammentaa UMK-voittokappaleessaan No Rules! Enkä edes puhu kappaleen sanoista, vaan siitä kaikesta.

Koska tämä on kieliaiheinen blogi, en kuitenkaan avaa tässä sitä kaikkea. Tartun siihen kauneimpaan eli artistinimeen.

Windows95man UMK-finaalissa Tampereella 10. helmikuuta 2024. Kuva: Olli Tamminen, Kotus.
Windows95man UMK-finaalissa Tampereella 10. helmikuuta 2024. Kuva: Olli Tamminen, Kotus.

Party like it's Windows 95

Keisterin artistinimi Windows95man tuo takaisin kokonaisen kadonneen maailman. Se tekee sen monella tapaa.

Windows 95, tuo käyttöjärjestelmistä seksikkäin, on jotain viatonta ja kadotettua. Se edustaa jotain kaunista ja yksinkertaista, johon ei koskaan voi palata. Windows 95 on mielessäni ikuisesti uusinta uutta, portti kaikkeen hyvään ja kauniiseen. Takana lupaava tulevaisuus.

Jotain erityisen suloista on myös siinä, että Windows 95 on tuotenimi. Nimellä on minun korvissani kotoisa ja intiimi kaiku, vaikka tuotteen takana on kohtuullisen iso ja sittemminkin menestynyt yritys, Microsoft. Vuosiluku sitoo tuotenimen menneisyyteen, tavallaan yrityksen itsensäkin ulottumattomiin. ”Windows 95 on kulttuurihistoriaa”, Microsoftin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi kommentoi Iltalehdessä 12. helmikuuta. ”Siihen voi suhtautua kuin vanhoihin muistoihin.”

On vaikea keksiä osuvampaa muistoa. Vuodella -95 kun on Suomessa muutakin kulttuurihistoriallista merkitystä: Kuka muistaa kokoaan suuremman, armottomasti meemiytyneen ja lisää kerroksia vuosien varrella saaneen urheilutapahtuman kyseiseltä vuodelta? Ruotsissa silloinkin kisattiin, lätkässä tosin. Never forget!

Ehkä Nokia3310man voisi toimia (numerot suomeksi ääneen luettuna). Ehkä.

Ketkä kaikki minä olen?

Artistinimi kuulostaa myös ysärihenkiseltä käyttäjätunnukselta puhtaimmillaan. Näin haluan tulla tunnetuksi, näitä henkseleitä paukutan. Linux-miehet toisiin ketjuihin, tosimiehet operoivat winukalla! Mahdollisesti kieli hieman poskella.

Käyttäjätunnus on pala ihmistä. Mikä minua ajaa, minkä nurkan takaa kulloinkin katson maailmaa? Olenko menneisyyden haamu vai tulevan airut? Tykkäänkö Batmanista? Aina parempi, jos käyttäjätunnus on hulvattomassa ristiriidassa kontekstinsa kanssa: haluan nähdä nimimerkin LifeIsPain666 kommentoimassa keksireseptiä.

Valtion silmissä olen numerosarja, somessa etunimeni ja sukunimeni – keskustelupalstoilla aina jotain muuta. Haluan olla aina jotain muuta. Jos säikähdän itseäni, voin aina leikata käyttäjänimen irti itsestäni. Ysärillä se oli luontevaa, silloin minä en muuta ollutkaan kuin kasa käyttäjänimiä.

Kuka minua nytkään estäisi? Maailmani törmäsivät luettuani aikoinaan twiitin, jonka ajatus oli suunnilleen tällainen: ”Haluan kiittää kollegoitani @Hevosgimma85 ja @EstonianDude_x_ rakentavasta turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Odotan kovasti jatkokeskusteluja Brysselissä @^noooob emännöimänä.”

MiesMies?

Kaukaista ja kadotettua. Mikä olisi minun artistinimeni? UskoTulevaisuuteenMies? ElämäniloMies? JaksanNoustaAamullaSängystäMies? MiesMies?

Mitä muuta on kadotettu? Mistä leukailisin? Näkökulmakysymyksiä. TerveVäestörakenneMies? ToimivatTerveyspalvelutMies? ElinkelpoinenPlaneettaMies?

Miehisyyden moninaiset paineet korostuvat näissä maskuliinisissa listauksissa. Tietynlaista paluuta 90-luvulle sekin.

Ei nimi miestä pahenna

Microsoftilla nimestä ollaan lähtökohtaisesti innoissaan. ”Esitys oli aivan ratkiriemukas ja olemme kovin ilahtuneita siitä”, viestintäjohtaja Isosomppi kommentoi. Suomessa odotellaan vielä Euroopan yleisradiounionin kantaa – kaikenlainen mainostus kun on kevään karkeloissa kielletty.

Niin, kevään karkelot. Monella tapaa oma asiansa, mutta minä leijun ainakin hetken vielä kultaisella 90-luvulla.


Lue lisää

Jaa