Aprillipäivä on siitä ihmeellinen päivä, että silloin aivan kaikki se, mitä netissä lukee, ei ole totta. Tämä käänteinen asiantila sallii meidän kurkistaa eriskummalliseen ulottuvuuteen, jossa uutisten ja muiden juttujen lukija joutuu olemaan kriittinen kiireestä kantapäähän.

Aprillipäivänä on syytä ajatella yhteistä etua: jos yksikin pilaa aprillipilan, se voi mennä pilalle kaikilta. Älä ole se tyyppi, vaan osallistu trendikkääseen aprillihaasteeseen: älä pilaa pilaa!

Melkein naurettavaa

Hyvä pila tanssii uskottavuuden ja naurettavuuden rajalla. Tomi Visakko ja Eero Voutilainen perkaavat hyvin aprillipilan luonnetta artikkelissaan Aprillipila tekstilajina (2012).

Aprillipila noudattaa melko pitkälti jonkin tekstilajin – yleensä uutisen – käytänteitä, mutta se sisältää vihjeitä todellisesta luonteestaan. Vihjeitä voivat Visakon ja Voutilaisen mukaan olla esimerkiksi epäuskottava sisältö, sopimaton asenne tai sopimattomat ilmaukset. Pilalle tyypillistä on provosoiva aihe ja toimintaan yllyttäminen, ja pilan lukijat jakautuvat kahteen rooliin: niihin, jotka saavat juonesta kiinni, ja niihin, jotka eivät huomaa vihjeitä vaan menevät halpaan.

Ämpäri päässä. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Tuoreen tutkimuksen mukaan ämpäri on tehokas suoja valeuutisia vastaan. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Mutta entä jos kukaan ei voisi mennä halpaan? Edes minuutiksi? Kaikki nokkeluus ja näpyttely olisi yhtä tyhjän kanssa. Se olisi tylsä maailma.

Älä pilaa pilaa

Ennen aprillipilan pilaaminen oli kohtuullisen hankalaa. Jos paperisessa Keskisuomalaisessa olisi luvattu ilmaisia ämpäreitä sadalle ensimmäiselle, jotka kiipeävät Keuruun kirkon tornin nokkaan, pilan pilaaminen olisi edellyttänyt juoksemista kirkon pihalle aprillia huutelemaan. Ja silloinkin pilan mahdolliset uhrit olisivat ehtineet olla halvassa jo hyvän aikaa.

Nykyään tilanne on toinen, sillä meillä on internet, totuuden ja vuorovaikutuksen torvi. Verkkolehtien ja sosiaalisen median kommentointimahdollisuuksien myötä hyvän pilan voi pilata sekunnissa. Kokeillaanpa:

Mikäs päivä tänään on? ;)

Aprillia!

Hyvää aprillipäivää!

Melkein uskoin :)

Eikä kenelläkään ole enää kivaa :(

Pila – pala historiaa?

Toki jos pila on huono tai sopimaton, sen voi huoletta paljastaa. Jos tänä vuonna kehotetaan ihmisiä jonottamaan tai kokoontumaan yhtään mihinkään, niin ei ei ei ei. Tai jos pelotellaan jollakin vakavalla asialla tai aiheutetaan suurta vaivannäköä.

Aprillipila ei myöskään ole mikään avoin lisenssi huonoille vitseille tai huumorin käsitteen loputtomalle venyttämiselle. It's just a prank, bro! Youtubessa huudellaan, kun on lyöty ensin kaveria takaraivoon puutarhatuolilla.

Hyvä pila on lopulta harmiton, tai niin harmiton kuin perätön nettijuttu vuoden 2020 ilmapiirissä voi yleensä olla. Onko aika noin yleensä ajanut ohi aprillipiloista, onko ympäristö muuttunut niin paljon? Hyvä kysymys ja oma keskustelunsa! Tässä kirjoituksessa kuitenkin lähdetään siitä, että pila on jo tapahtunut, ja että se on oikeasti hyvä.

Huono aprillipila. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Ei toimi vuonna 2020, ei toimi minään vuonna. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Pakko päteä

Mutta tosiaan nämä pätijät, jotka ovat ehkä samoja ihmisiä kuin ne, joiden on pakko sanoa kesken vitsin viiteen kertaan, että joo mä tiedän tän. Ymmärrän sen, että joskus on aivan pakko päästä pätemään. Että joo, tajusin pilan, hyvä yritys, tiedän asiani, omistan almanakan. Mutta tässäpä rakentavampi keino päteä: ole osa pilaa, lähde mukaan!

Lisää kierroksia ja kerroksia: Jos pilassa luvataan toimittaa ilmainen ämpäri droonilla kotiovellesi, kommentoi että sait omasi jo aamuseitsemältä, hyvin toimi! Jos pilassa siteerataan olematonta tutkijaa, sano että olet lukenut häneltä hyvän artikkelin aiheesta jo vuonna 2017.

Aivan kuten hyvä pila, myös hyvä pilan kommentti tasapainoilee uskottavan ja naurettavan välillä. Älä vedä yli, vedätä sopivasti. Saat ainakin tuhat internetpistettä muilta tietäjiltä, jotka nyökkäilevät hyväksyvästi.

Parempi maailma

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä meillä kaikilla on valta olla osa verkkotekstejä – se ketjun viimeinen, tärkeä lenkki. Tunne tekstilajisi ja leiki mukana.

Uutisten kommenttikentistä ja somejaoista on moneksi: parhaimmillaan teknologia mahdollistaa täydentävien ja kriittisten puheenvuorojen asiallisen esittämisen, huonoimmillaan taas... no...

Siitäkin syystä, vapaan ja vuorovaikutteisen tiedonvälityksen edistämiseksi: älä pilaa pilaa!


Lähde

Jaa